Šimonović traži 42 mil. eura od donatora

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2009. u 22:00

Paket novih projekata vrijedan je 42 milijuna eura, a reforma će do 2011. stajati najmanje 150 milijuna eura

Ministarstvo pravosuđa (MP) predstavilo je prvi put predstavnicima međunarodne zajednice svoju “šoping-listu” novih projekata, o kojima ovisi brzina provođenja pravosudne reforme i spremnost Hrvatske da sudjeluje u stvaranju pravne stečevine EU nakon što postane njezina članica.

Akcijski plan
Tako su izlistana 53 nova projekta ukupne vrijednosti koja se procjenjuje na 42 milijuna eura, kako je objasnio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, “Hrvatska je bacila 53 udice i u biletarnim razgovorima vidjet ćemo kakav je interes za konkretne projekte”. Novi projekti u ovrsi, stečaju, parnici, upravnom, prekršajnom i kaznenom postupku, reorganizaciji MP-a i smanjivanju broja sudova za 40 posto, sudskoj upravi, vježbeništvu, napredovanju u karijeri i ulasku u sudstvo, obrazovanju kroz visoku školu u Splitu nastali su na temelju revidiranoga akcijskog plana za provedbu reforme pravosuđa te jačanja borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala. Radi ubrzanja i realizacije do kraja 2011. Šimonović je skovao plan kako zaobići ministra financija Ivana Šukera i pokušat će zbog međunarodne važnosti reforme priskrbiti što veću nepovratnu financijsku pomoć od međunarodnih donatora. Stoga predstoji, kako je kazao, intenzivna diplomatska aktivnost kojom će Hrvatska preko svoje diplomatske mreže u EU i svijetu lobirati za financijsku pomoć, ali i za strane stručnjake i strana iskustva u provedbi projekata. Tek nakon toga, ovisno o volji donatora da “poguraju” reformske projekte u hrvatskom pravosuđu, ministar će za one kojima uzmanjkaju donatori zatražiti veći proračun MP-a od Vlade. Osim tog popisa MP je izvijestio da su započeti pregovori o realizaciji projekata uz pomoć povoljnih zajmova ili je Hrvatska aplicirala projekte i čeka odgovor. Kako je kazao Mario Hresić, šef projektne jedinice MP-a, njihova se vrijednost procjenjuje na svotu između 70-ak i 120 milijuna eura. Tako bi Hrvatska trebala dobiti od Svjetske banke povoljan zajam od 20-ak milijuna eura za infrastrukturne projekte vezane uz smanjeni broj općinskih sudova, a s Europskom središnjom bankom pregovora o zajmu radi ulaganja u zatvorski sustav.

Potencijalni partneri
Sudeći prema početnom zanimanju koje su svojim dolaskom na donatorsku konferenciju iskazali veleposlanici zemalja članica EU i Europske komisije, predstavnici OESS-a i UNDP-a te Svjetske banke, Hrvatska ima mnogo potencijalnih partnera za ubrzanje pravosudne reforme. Velika su očekivanja od suradnje s Nizozemskom i Velikom Britanijom na nizu projekata među kojima su softver ratnih zločina u regiji, unapređenje pravosudne inspekcije, uvođenje privatnih ovršitelja, sustav probacije i rasterećenje sudaca uvođenjem audio-vizualnog snimanja rasprava.

Prioriteti

Financijska rupa
Prioritet je osigurati financiranje potreba DORH-a, MUP i USKOK-ovih sudova zbog početka primjene tužiteljske istrage od 1. srpnja, a to će neslužbeno pasti na teret državnog proračuna.

Hrvatska neće tražiti Jocića
Šimonović je izjavio kako Hrvatska neće tražiti izručenje Sretena Jocića zbog sumnje da je organizirao ubojstvo Ive Pukanića. Objasnio je da i Srbija, kao i BiH, ima procesne prepreke za izručenje svojih državljana.




Komentari (1)
Pogledajte sve

Drugim riječima gospodo iz EU mi ćemo biti pošteni ako nam to platite.
Do tada ništa.

New Report

Close