Šimić: Obnovljiva energija mogla bi biti generator gospodarskog rasta

Autor: Objava za medije , 27. svibanj 2019. u 12:15
Foto: press

Govorio je o mogućnostima potražnje za obnovljivom energijom, energetskoj strategiji i budućnosti pohrane obnovljive energije.

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je poduzetnik i investitor u obnovljive izvore energije iz tvrtke Energovizija Ivan Šimić. Govorio je o mogućnostima potražnje za obnovljivom energijom, energetskoj strategiji i budućnosti pohrane obnovljive energije.

Upozorio je kako smo mogli učiniti puno više na području obnovljivih izvora energije, jer iako smo dostigli europske ciljeve, valja reći kako je to postignuto, više ili manje, kroz uvođenje drva za ogrjev u statistiku, ali još važnije, ova je zemlja temeljito deindustrijalizirana.

Komentirao je javnu raspravu o novoj energetskoj strategiji, koju je ocijenio kao vrlo dobar okvir i smjerokaz prema niskougljičnom društvu, međutim nada se kako će provedbeni akti omogućiti okretanje cijele ekonomije obnovljivoj energiji. Time bi se osigurala veća zaposlenost i izgledan rast gospodarstva koje više ne bi bilo okrenuto samo turizmu. Jer, zbog sustava, od poreznih obveznika, poticaja u zapadnim zemljama, smatra Šimić, sada je potražnja toliko velika te se može proizvoditi obnovljivu energiju tržišno.

Priznao je kako još uvijek postoji veliki utjecaj ugljena i fosila na proizvodnju popratne infrastrukture za obnovljivu energiju, ali vjeruje kako tome neće još dugo biti tako, jer nije daleko vrijeme kada će se moći proizvoditi fosilna energija bez bušenja na obnovljivi način. Šimić vjeruje kako pohranjivanje energije iz obnovljivaca treba brži razvoj, jer materijali koji se sada koriste utječu na okoliš. Budućnost je reciklaža na, za okoliš, održiv način.

Upitan da komentira utjecaj trgovinskog rata i krize u Homuruškom klancu na industriju obnovljive energije Šimić je istaknuo kako trgovinski i tehnološki rat ne mogu značajnije utjecati na samu industriju jer je Europa sposobna proizvesti cjenovno i kvalitativno konkurentne materijale i proizvode potrebne za infrastrukturu obnovljive energije. Ne plaši ga niti moguć rast cijene nafte, naime, jedino što se tada može dogoditi jest porast cijene sve energije, a na to je nemoguće kroz industriju obnovljive energije utjecati.

Smatra kako nuklearna energija u potencijalu jest najčišće rješenje, međutim, kako smo svjedoci da nam se svakoga desetljeća dogodi neka nuklearna katastrofa, pri sadašnjem tehnološkom razvoju trebali bismo odustati od forsiranja nuklearne energije. Tim više što je proizvodnja nuklearne energije skuplja nego li je moguće kupiti struju na referentnim burzama, zaključio je Šimić.

Komentirajte prvi

New Report

Close