Šikonja: INA je kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po svim pokazateljima

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2019. u 11:22
Foto: Press

Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac, prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin.

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u  proizvodnji nafte i plina, a danas predsjednik Hrvatske udruge naftaša i 
geologa.  Govorio je o energetskoj strategiji, hrvatskoj proizvodnji i  istraživanju, INA-inoj strategiji, investicijama u rafineriju Rijeka,  LNG terminalu i Zakonu o INA-i.

Pohvalio je donošenje energetske strategije te izrazio nadu kako će ovo  biti prva strategija koja će dobiti izvedbeni plan. Pohvalio je rješenje  unutar strategije koja idu za diverzifikacijom i energetskom sigurnosti  te naglasio kako Hrvatska i u obnovljivim izvorima energije dobro stoji.

Izrazio je žaljenje što Hrvatska ne proizvodi dovoljno, te svake godine  udio proizvodnje u potrebama opada. Kod plina je to osobito vidljivo, pa  smo ovisni samo o jednom dobavnom pravcu, tj o jednom izvoru plina, što  funkcionira dobro. Izrazio je čuđenje protivljenju istraživanja  ugljikovodika u nekim krajevima, pogotovo u turistički nerazvijenim  krajevima, jer istraživanja i proizvodnja gospodarski osnažuju kraj gdje  se istražuje.

Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac,  prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin. Posebno je ovdje  zanimljiv katarski plin, rekao je Šikonja, jer Katar je izašao iz OPEC-a  i u budućnosti će se baviti plinom. Što se tiče zakupa, izrazio je  optimizam, jer kada država i EU naprave terminal i osposobe brod, rizik  zakupa će se značajnije smanjiti.

Pohvalio je MOL-ovu eru u INA-i, posebno posljednje dvije godine,  rekavši kako je INA kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po  svim pokazateljima. Ako izuzmemo emocije, posve je logično da se u Sisku  ukida rafinerijsko poslovanje, rekao je Šikonja te izrazio nadu kako će  nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski  posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu  mediteranske nafte.

Zaključio je kako promatra sa zanimanjem rasprave o zakonu o INA-i i  kako se čudi potpuno neargumentiranim raspravama oko tako važnog  pitanja. Nada se kako će se naposljetku, sa zakonom ili bez, odnos među  vlasnicima relaksirati na dobrobit kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close