‘Siječanjski pad industrijske proizvodnje posljedica sezonalnosti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2015. u 13:04
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Ministar poduzetništva i obrta Gordon Maras u petak je kazao da je pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u siječnju posljedica sezonalnosti u domaćem gospodarstvu te da u idućim mjesecima očekuje njezin ponovni porast.

Ministar poduzetništva i obrta Gordon Maras u petak je kazao da je pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u siječnju posljedica sezonalnosti u domaćem gospodarstvu te da u idućim mjesecima očekuje njezin ponovni porast.

Državni zavod za statistiku objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u siječnju pala za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, potonula 5 posto u odnosu na siječanj prošle godine. To je prvi pad proizvodnje nakon četiri mjeseca rasta i oštar zaokret u odnosu na prosinac, kada je skočila za 5,3 posto na godišnjoj razini, najviše od početka 2009. godine. To je i najveći pad industrijske proizvodnje od svibnja 2013. godine, kada je potonula 5,3 posto na godišnjoj razini.

"Obujam industrijske proizvodnje u siječnju je manji nego ostalih mjeseci", rekao je Maras, dodavši kako očekuje u sljedećim mjesecima porast brojki. Naglasio je i da se podaci trebaju gledati za cijelu godinu, a oni govore za 2014. o rastu industrijske proizvodnje od 5,3 posto.

Izrazio je uvjerenje kako će u svibnju, kada će prema najavama biti isporučen jedan brod iz trogirskog brodogradilišta, biti rast industrijske proizvodnje od 20 posto.

"Tu imamo velik utjecaj pojedinih aktivnosti, npr. remont u rafineriji ili manji obujam proizvodnje u Petrokemiji, koje mogu značajno utjecati na rezultate industrijske proizvodnje u pojedinim mjesecima", istaknuo je Maras, koji je uvjeren da će ovu godinu obilježiti ne samo rast industrijske proizvodnje, već i rast BDP-a.

"Nema govora o bilo kakvim problemima i povratku na staro. Hrvatska, koja je izašla iz recesije, ide naprijed, a to će biti službeno na kraju ovog kvartala", ustvrdio je Maras.

Ministar poduzetništva i obrta u petak je u Međimurskoj županiji predstavio "Poduzetnički impuls" kojeg čine 33 različite mjere koje mogu omogućiti poduzetnicima da lakše ostvare svoje projekte. U tu namjenu osigurano je 4,3 milijarde kuna, što je tri i pola puta veći iznos nego prošle godine. Ministar je najavio kako će prvi natječaji krenuti krajem mjeseca.

Ujedno, potpisao je ugovore s 10 banaka o subvencioniranju kamata poduzetnicima. Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno s Međimurskom županijom, međimurskom gradovima i općinama subvencionira kamate, pa one neće biti 7 ili 8 posto već svega dva posto, čime se žele poduprijeti kvalitetni projekti u Međimurskoj županiji. U tu svrhu ministarstvo je osiguralo kreditni potencijal od 31 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close