Sigurnost hrane važnija Hrvatima nego građanima EU

Autor: Marta Duić , 10. lipanj 2019. u 21:59
Cilj je istraživanja pokrenuti sustavan način praćenja percepcije rizika građana/G. Kovačić/PIX

Pri kupnji nam je važna cijena i podrijetlo hrane, pokazuje istraživanje.

Hrvatski ispitanici su zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika Europske unije, pokazuju rezultati istraživanja Sigurnost hrane u EU, koje je Eurobarometar proveo u svih 28 država članica.

Prvi put u istraživanje je uključena i Hrvatska. Na razini EU tema sigurnosti hrane zanima 41 posto ispitanika, a u Hrvatskoj njih 43 posto. Istraživanje je provedeno u travnju na 27.655 ispitanika starijih od 15 godina, a od toga njih 1016 iz Hrvatske.

  Glavni cilj istraživanja je, navode iz Europske agencije za hranu, pokrenuti sustavan način praćenja percepcije rizika građana, pružiti uvid u njihov interes za sigurnošću namirnica, te vidjeti kako građani u EU donose odluke te gdje se informiraju o rizicima povezanim s hranom.

Rezultati pokazuju kako je prilikom kupnje hrane za hrvatske ispitanike najvažnija sigurnost hrane (69 posto), zatim cijena (63 posto) i podrijetlo hrane (58 posto).

O rizicima povezanim s hranom više od tri četvrtine Hrvata (77 posto) kao jedan od glavnih izvora informacija navodi televiziju, važan izvor informacija su nam i obitelj, prijatelji i susjedi, internet te novine i časopisi.

Hrvatski građani, prema nalazima istraživanja, najviše strahuju vezano za zarazne bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovanima bakterijama, kao i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani. Iste brige su i na vrhu ljestvice svih građana EU uz aditive i onečišćivače okoliša u ribi, mesu i mliječnim proizvodima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close