Sigurni smo, ali i dalje skupi i neposlovni

Autor: Marija Crnjak , 06. travanj 2017. u 22:00
Hrvatska je napredovala za jedno mjesto /Grgo Jelavić/PIXSELL

Ukupno smo konkurentniji od Slovenije i Turske, no mediteranski rivali su daleko ispred. Bolna točka su ljudski resursi, porezi, cijene…

Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti turizma Svjetskog gospodarskog foruma (World Ecomomic Forum WEF) za 2017. godinu, Hrvatska se s 4,42 osvojena boda našla na 32. mjestu od ukupno 136 zemalja, ostvarivši napredak za jedno mjesto u odnosu na 2015..

Na ljestvici smo između Danske i Finske, konkurentniji smo od susjedne Slovenije, Turske, Tajlanda, Malte, no naši mediteranski konkurenti i dalje su daleko ispred Hrvatske kad je u pitanju razvoj turizma, a ispred Hrvatske je ukupno 14 europskih zemalja. 

 

116. mjesto

na ljestvici Hrvatska zauzima po visini ulaganja države u turizam

Skupo gorivo, needucirano osoblje
Španjolska i Francuska s 5,43 i 5,32 boda i dalje drže prva dva mjesta na ljestvici konkurentnosti, Italija je peta, Portugal 14., a Grčka na 24. mjestu, uz napredak od čak sedam mjesta u odnosu na lani. Najbolniju točku u Hrvatskoj i dalje predstavlja poslovno okruženje po kojem smo na niskom 114. mjestu, dok je Crna Gora, primjerice, na 77., Slovenija na 80., a Bugarska na 61. mjestu.

Hrvatska ima neučinkovit pravni okvir u rješavanju sporova, nepoticajnu poreznu politiku, duge i skupe procedure u dobivanju dozvola. Slabi smo i po pitanju ljudskih resursa, radnike je teško zaposliti i dati im otkaz, nizak je stupanj edukacije osoblja, i teško je zaposliti strance. Hrvatska mora raditi i na infrastrukturi zračnog prometa, ali i na cjenovnoj konkurentnosti gdje je na 100. mjestu, sa skupim gorivom.

Prvaci u pokrivenosti mobitelom
Hrvatska ima relativno nisku poziciju kad je u pitanju važnost turizma u nacionalnim okvirima, prema visini ulaganja države u turizam na 116. je mjestu, iako smo na 38. mjestu po učinkovitosti oglašavanja i brendiranja u privlačenju gostiju. Istodobno, Hrvatska se može pohvaliti da je sigurna destinacija s visokom stopom zdravstvene sigurnosti i čistoće, a na visokom smo petom mjestu po infrastrukturi turističkih usluga.

Dobro stojimo i s održivim razvojem te prirodnim resursima, po kojima smo na 21. te 20. mjestu na svijetu. WEF nas je stavio na prvo mjesto kad je u pitanju pokrivenost signalom mobilnih mreža te zastupljenosti vodećih rent a car kuća. Ovo je sedmo izdanje Izvještaja o konkurentnosti turizma WEF-a, a naglasak su autori sad dali na stvaranju održivog rasta industrije u uvjetima smanjene sigurnosti i geopolitičkih trzavica u gotovo cijelom svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close