Šibensko-kninska županija na dobrom je putu, napredak je vidljiv na svakom koraku

Autor: Objava za medije , 11. travanj 2017. u 11:39
FOTO: Press

Panel diskusija 20. godina Šibensko-kninke županije – četiri župana za jednim stolom.

„U ovih dvadeset godina odradilo se puno toga, a napredak Šibensko-kninske županije je uočljiv i kroz brojke. Primjerice, BDP, kao pouzdani pokazatelj stupnja razvoja nekog područja je po stanovniku Županije 2000. godine iznosio 29.000, a prošle je godine premašio 60.000 kuna. Na dobrom smo putu i postavili smo sve preduvjete kako bi ova brojka u buduće bila još veća. Kontinuirano ulažemo u školstvo i visokoškolske ustanove i posebno smo koncentrirani na zadržavanje mladih ljudi na ovom prostoru, osiguravanje njihove egzistencije u svim elementima, od posla do stambenog zbrinjavanja“, kazao je župan Goran Pauk na panel diskusiji održanoj povodom 20. obljetnice utemeljenja Šibensko-kninske županije.

Na panelu u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, osim aktualnog župana Gorana Pauka, govorili su i prvi župan Paško Bubalo kao i druga dvojica bivših župana Šibensko-kninske županije Gordan Baraka i Duje Stančić.

Prvi župan Paško Bubalo podsjetio je uvodno na povijesne korijene županijskih ustroja i ulogu župana kroz hrvatsku povijest te je podsjetio kako se krenulo u obnovi županije nakon Domovinskog rata.

Za vrijeme mandata Gordana Barake, župani su prestali biti državni dužnosnici, bio je to početak jačanja regionalne samouprave. „Ni tada, baš kao i sada, nije bilo dovoljno novca za veći razvoj, a ni postupak decentralizacije nije išao glatko.“, pojasnio je Baraka.

Za vrijeme mandata Duje Stančića podignuti su novi nasadi vinograda na Drniškom području i uređeni poljski putovi diljem županije. “Ljudima je omogućeno da ostanu i žive na svojim ognjištima, na što sam ponosan. Poljoprivreda je važna grana, naročito našem selu.”, istaknuo je Stančić.

„Usredotočili smo se i na poticanje malog i srednjeg poduzetništva kroz planiranje i stvaranje gospodarskih zona, a turizam je gospodarska grana u kojoj su rezultati najočitiji. Primjerice, prije 20 godina imali smo 1.25 milijuna turističkih noćenja a danas ih je 6,6 milijuna, što je povećanje od 427,65%. Rezultat je to sinergije svih područja, od turističke promocije, do rješavanja komunalne infrastrukture i prostorno-planske regulative i ulaganja u obrazovanje deficitarnih kadrova. Realizirani su brojni projekti direktno naslonjeni na turizam. Cestovno smo premrežili cijelu županiju, kategorizirali 2.450 kilometara biciklističkih staza i kreirali 90 cikloturističkih ruta“, kazao je župan Pauk.

„Kada je riječ o ruralnom dijelu županije, našoj Zagori, od 2004. godine započeli smo projekt poticanja trajnih nasada, najprije kroz donaciju a kasnije i subvencioniranje trajnih nasada vinove loze, maslina i voćaka koje su u duhu naše tradicije.  Što donacijom, a što subvencijom Županija je podijelila 3,5 milijuna sadnica. Tako smo uložili u razvoj vinogradarstva i vinarstva i osigurali egzistenciju mnogim žiteljima Zagore, stvorili pretpostavke za razvoj seoskih domaćinstava, OPG-ova.   Radimo i na brendiranju proizvoda, od  pršuta i janjetine, do sira i meda. Istodobno smo investirali i u infrastrukturu u Zagori. Kroz sve ove godine uloženo je preko 330 milijuna kuna u lokalne i županijske ceste. To je velika stvar za našu Zagoru jer nema značajnije razvojne pretpostavke bez kvalitetnih cesta“, kazao je župan Goran Pauk.

“Županije su pokazale da mogu, no moraju još i bolje. Županije jednostavno trebaju ostati jer se jedine brinu o razvoju, daju smjer. Nitko zapravo i nije dao razlog zašto bi ukidanje ili smanjenje broja županija bilo bolje od sadašnje situacije. Reforme se moraju provoditi osiguravanjem veće efikasnosti sustava, a ne smanjenjem ili povećanjem broja jedinica”, kazao je Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, koji se glasno zalaže za decentralizaciju, a s njim su se  složila sva trojica bivših župana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close