Šibenik želi Vladu kao partnera

Autor: Suzana Varošanec , 21. listopad 2016. u 11:19
Željko Burić/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Gradonačelnik Burić nudi državi partnerstvo u megaprojektu.

Šibenski TEF nije nesposoban za plaćanje, niti prezadužen, utvrdila je privremena stečajna upraviteljica Radojka Danek, pa je Trgovački sud u Zadru odbacio Finin stečajni prijedlog za TEF. Time se otvara put projektu koji se procjenjuje čak i na milijardu eura, a riječ je o izgradnji stambeno-poslovnih i turističkih kapaciteta s dvije tisuća kreveta, s nizom sadržaja tipičnih za novo naselje na 20-ak hektara.

Zainteresiranih ulagača navodno ne manjka, no ključno je pitanje hoće li se Grad Šibenik, vlasnik tvrtke i Vlada (država je vjerovornik) dogovoriti o partnerstvu, ili će država prodavati zemljišta na kojima ima hipoteke, što bi bila prepreka šibenskom projektu. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić najavljuje već idućeg tjedna završne pregovore u Vladi. Prihvati li država ovaj model namirenja, bit će suvlasnik u omjeru svojih potraživanja. Slučaj je višestruko zanimljiv, rješava se u pravom trenutku: nakon formiranja Vlade Burić očekuje brze razgovore s predstavnicima države, koja je upoznata sa slučajem, a nakon što se pokazalo da blokade TEF-a nema.

Fina je stečaj zatražila na temelju stanja na računu zatvorenom više od 18 godina. Aktivni račun nije blokiran. Također, zagonetka zvana 7561 dan blokade tvrtke riješena je u 30-ak dana, odnosno u rujnu je upraviteljica postavljena kako bi ispitala postoje li stečajni razlozi, a sud je 19. listopada donio navedenu odluku. Pritom je zanimljivo i da je upraviteljica pokušala dobiti Fininu informacuju o stanju računa, no rečeno joj je da je žiroračun ugašen, ali da je u blokadi.

Na njezin upit, dakle, kako dužnik posluje i ima otvoren drugi račun preko kojeg uredno posluje, iz Fine su poručili da TEF ima otvoren račun odlukom Ministarstva gospodarstva iz 2002. U konkretnom slučaju neubičajeno je, primjećuje upraviteljica, da je poslovna banka zatvorila račun preko kojeg je TEF poslovao, a nije vratila rješenje o ovrsi vjerovnicima, s napomenom da nema srerdstva za njihovo namirenje, i to posebno iz razloga jer je protekao dulji period. Kako bilo, ova je odluka potvrda da je šibenska vlast imala realna očekivanja jer su tvrdili da nema elemenata za stečaj, kao i da je važno bilo riješiti Inu kao najvećeg vjerovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close