Šibenik je grad s prvim sustavom javnih bicikala u Dalmaciji!

Autor: Agencija VLM , 01. travanj 2015. u 15:48
Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala.

Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala. Primjer Šibenika već ovoga ljeta mogao bi slijediti i grad Zadar koji je također raspisao natječaj za nabavu opreme. I tu ova pozitivna priča ne staje jer će ovo ljeto i u Gospiću osvanuti nextbike. Nextbike sustav javnih bicikala u Zagrebu i Šibeniku trenutno broji 6.500 registriranih korisnika koji su zajedno pedalirali više od 130.000km. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona. Korisnik koji se registrira u jednom gradu, nextbike bicikle može koristiti u više od 80 gradova u svijetu!

Nextbike stanice od danas su dostupne na četiri lokacije koje je Grad Šibenik defiinirao sukladno rezultatima pilot projekta. To su Poljana, Gat Krka, Šubićevac i Baldekin. Moguće je naknadno premještanje stanica na druge lokacije za koje se pokaže da bi mogle imati dovoljno korisnika.

Aktivacija računa stajat će vas 79 kuna i taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za iznajmljivanje bicikala pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta besplatno, a jasno je da se u Šibeniku put između dvije najudaljneije točke u gradu bez problema može savladati u tom vremenu. U praksi se pokazalo, kako u Zagrebu, tako i u drugim europskim gradovima, da takav tarifni model osigurava cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju sve navedene dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close