Šest zemalja regije imat će poseban žig za kvalitetu hrane

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2016. u 09:03
Foto: Thinkstock

Prema riječima dr. Zvonimira Šostara, inicijatora mreže i ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, cilj mreže je zaštititi zdravlje građana i unaprijediti gospodarstvo u regiji kroz standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane i poticanje testiranja.

Svaka roba ima svoga kupca i mi to poštujemo. No nijedan potrošač ne smije doći u situaciju da, primjerice, u trgovini jednako plaća i čokoladni namaz s kakaom i mliječnom masti i onaj koji se na deklaraciji jednako tako zove, a u njemu su, umjesto čokolade, rogač i biljno ulje – komentar je gospodarstvenika, koji su jučer s istaknutim ljudima iz javnog i političkog života u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici podržali osnivanje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), prve međunarodne organizacije sa sjedištem u Zagrebu, piše Večernji list.

Važno za 72 milijuna potrošača

Prema riječima dr. Zvonimira Šostara, inicijatora mreže i ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, cilj mreže je zaštititi zdravlje građana i unaprijediti gospodarstvo u regiji kroz standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane i poticanje testiranja, inspekcijskog nadzora te menadžmenta kvalitete hrane. Mrežu će, prema Šostarovim riječima, voditi institucije iz šest osnivačkih zemalja – RH, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, a okupljat će zavode za javno zdravstvo i vodeće znanstvene institute iz tih zemalja, poput našeg Ruđera Boškovića, koji je i jedan od osnivača. Tu su, naravno, i fakulteti koji sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi u procesu proizvodnje i distribucije hrane u regiji, a do ljeta bi im se trebale priključiti i vodeće institucije iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Albanije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close