Šest općina ne plaća komunalnu naknadu

Autor: Večernji list , 17. rujan 2017. u 21:59
U nekim općinama su i naselja bez stanovnika/Davor Višnjić/PIXSELL

Malo je lokalnih vlasti bez nameta koji bi trebao prerasti u porez na nekretnine.

Prema Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, samo šest općina u cijeloj državi uspjelo oduprijeti uvođenju komunalne naknade.

Najava poreza na nekretnine i njih je natjerala da počnu pripremati teren za slanje računa.

"Nismo htjeli uvesti tu naknadu za mala poljoprivredna seoska domaćinstva. No, ako Vlada odluči da to bude zakonska obveza, naplaćivat ćemo", kaže načelnik općine Sokolovac u Koprivničko-križevačkoj županiji Vlado Bakšaj (HDZ). Ističe da programe poput odvodnje do održavanja cesta i javnih površina financiraju štednjom. Treba, kaže, ljudima omogućiti pristojan život u selima, a ne ih još opterećivati.

Općina Klakar u Brodsko-posavskoj županiji ozbiljno se priprema za komunalnu naknadu od 1. siječnja. Načelnik Josip Stanić (HDZ) govori da stvaraju bazu podataka o nekretninama. I u Đurmancu u Krapinsko-zagorskoj županiji najavljuju uvođenje naknade, a i u općini Jesenje nova nezavisna vlast smatra da treba uvesti naknadu. I Žumberak u Zagrebačkoj županiji privodi kraju pripreme za račune za naselja, od kojih neka nemaju žitelja. Neubiranje naknade u brodsko-posavskoj općini Gundinci nadoknađuju prihodima od zakupa poljoprivrednog zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close