Šest godina Sanaderove vladavine Hrvatsku stajalo 98 mlrd. kn

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2012. u 12:33
Ivo Sanader (PXL)

Pobrojeno je 60-ak afera s negativnim financijskim posljedicama od 2003. kad je Sanader došao na vlast do 2009. kad je podnio ostavku.

Prema proračunima nekih analitičara, financijska šteta državnom proračunu, državnim poduzećima i državnoj imovini za šest godina vladavine bivšeg premijera Ive Sanadera iznosi 98 milijardi kuna, piše Večernji list.

Ti izračuni, iako u mnogočemu površni i upitne metodologije, zapravo su bili jedini pokušaj da se aritmetički pobroje štetne posljedice Sanaderova načina upravljanja državom. Pobrojeno 60-ak raznih afera s negativnim financijskim posljedicama od 2003. kad je Sanader došao na vlast do 2009. kad je podnio ostavku.

Tu je tako jedanaest privatizacijskih procesa s nanesenom štetom od 16,6 milijardi kuna, namješteni natječaji javne nabave vrijedni 36 milijardi kuna te malverzacije u javnim poduzećima koje su porezne obveznike stajale otprilike 22 milijarde kuna. Neke su od tih afera već i obuhvaćene kazneno-pravnim postupcima, a za neke optužen je i Sanader osobno. Ipak, Večernji list navodi kako bi bilo pogrešno zaključiti kako je sav taj ukradeni novac završio u džepovima Sanadera, njegovih suradnika i prijatelja. Znatan dio završio je i  u ekonomiji, odnosno džepovima dijela hrvatskih građana, raznih interesnih skupina čiju je naklonost Sanader kontinuirano kupovao nerealnim transferima javnog novca.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close