Šešelj traži oslobađanje i 12 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 16:21
Thinkstock

Šešelj traži i puštanje na slobodu zbog kršenja njegovih temeljnih prava 11-ogodišnjim pritvorom bez pravnih osnova te odštetu za sustavno kršenje njegovih ljudskih i procesnih prava od 12 milijuna eura.

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, koji u Haagu čeka izricanje nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražio je obustavu postupka jer smatra da se postupak ne može nastaviti u ovoj kasnoj fazi kad je izbačen jedan od trojice članova sudskog vijeća sudac Frederick Harhoff zbog pristranosti.

Šešelj traži i puštanje na slobodu zbog kršenja njegovih temeljnih prava 11-ogodišnjim pritvorom bez pravnih osnova te odštetu za sustavno kršenje njegovih ljudskih i procesnih prava od 12 milijuna eura.

"Potpuno je jasno da se postupak pred ICTY-ijem protiv Vojislava Šešelja ne može nastaviti na imalo pravičan način i da je jedini pravno moguć izlaz iz ove situacije da se postupak odmah obustavi i da se profesor Šešelj pusti na slobodu. Novoimenovani sudac nikako ne bi smio prihvatiti sudjelovanje u toj farsi u kojoj bi se njegova prisutnost u vijeću sastojala samo u pisanju i izricanju presude jer sudac pred kojim nije izveden nijedan dokaz ne može imati stav o tom predmetu", naveo je Šešelj u očitovanju o imenovanju novog suca Madiayea Nianga u njegov predmet na kraju sudskog postupka u kojem je preostalo tek izricanje nepravomoćne presude za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je u očitovanju objavljenom u srijedu napisao kako je izbačeni sudac Harhoff sudjelovao "u donošenju svih odluka vijeća pa je svaka radnja u postupku ništavna".

Nakon što je iz predmeta izbačen sudac Harhoff imanovan je novi sudac Madiay Niang.

Šešelj navodi da "na izricanje presude čeka već 18 mjeseci s potpunom neizvjesnošću kad će ona eventualno biti izrečena".

Šešelj je od 24. veljače 2003. u pritvoru. To je bio Šešeljev 513. podnesak sudu na ćirilici.

Komentirajte prvi

New Report

Close