Servir mjesečno može zaraditi 1.650 eura, plaća nikad ne kasni, uvijek je do 5. u mjesecu

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

I zadnjim sezoncima na Jadranu istječu radni ugovori, a mnogi, posebno mlađi, već se pakiraju za odlazak na rad u zimske turističke centre po Europi, najviše u Austriji i Italiji gdje se može zaraditi i 1.650 eura mjesečno.

Posao nađu preko prijatelja, rodbine ili agencija. Mila, 25-godišnja konobarica iz Istre, koja već deset godina radi kod istog hotelijera, u svom gradu, pravoj turističkoj meki, kaže da joj je prijatelj prenio samo lijepa iskustva iz Austrije, dao broj agencije, odmah su je kontaktirali i našli posao. Svoju prvu sezonu u inozemstvu odradit će u hotelu u poznatom austrijskom skijalištu. Misli da je tamo puno organiziranije i da su bolje plaćeni. 

"U Austriji ću također raditi šest dana u tjednu, ali su smještaj i hrana besplatni. Djevojka koja je tamo radila kaže mi da je smještaj super, da imamo podno grijanje, da baš brinu o ljudima koji dolaze raditi izvana. Nadam se boljim uvjetima rada", govori Mila za Glas Istre.

Najveći je problem kod nas, smatra, što su plaće niske, a standard visok. Ono što zaradi u Austriji nada se većinu uštedjeti. Tamo ostaje pet mjeseci, a 1. svibnja opet je na svom starom radnom mjestu u rodnom gradu. Opet sa sezonskim ugovorom.

Komentari (1)
  • osi3
    osi3 9:25 4.11.2018.

    Svaki pravi domoljub treba ići raditi vani, ne dopustiti da ih ovdje izrabljuje i guli komunistička klika. No problem su doznake koje šalju, koje opet lokalni štakori oglođu. Bitno je ne unositi ovdje ni jedan jedini EUR.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!