Seljaci traže legalizaciju objekata za jednu kunu i poticaje

Autor: Agencija VLM , 07. veljača 2013. u 21:40
Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Ministar Jakovina sa svojim suradnicima na razgovor je stigao nakon poziva seljaka koji su mu uputili s nedjeljnog prosvjeda upozorenja na Ferovcu

Isplata poticaja, legalizacija poljoprivrednih i gospodarskih objekata te mliječni paket, tema je razgovora koji je danas poslijepodne započeo u Kutjevu između ministra Tihomira Jakovine i oko dvjestotinjak seljaka, predstavnika različitih udruga iz nekoliko županija.

Ministar Jakovina sa svojim suradnicima na razgovor je stigao nakon poziva seljaka koji su mu uputili s nedjeljnog prosvjeda upozorenja na Ferovcu. Prije početka razgovora sa seljacima, na kojem novinari nisu mogli biti nazočni uz obrazloženje ministra da će tako otvorenije razgovarati, Jakovina je kazao da je došao predstaviti Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o kojem se prethodnih dana raspravljalo u Saboru.

– Što se tiče poticaja, prošli tjedan isplatili smo oko 230 milijuna kuna i prema dinamici koju nam omogućavaju sredstva u proračuna isplata se nastavlja. Vjerujem da ćemo idući tjedan imati minimalno takav iznos ili nešto veći, tako da bi u zakonskom roku sve trebalo biti isplaćeno – kazao je ministar Jakovina dodavši da neće obećavati ono što neće moći napraviti.

Što se tiče legalizacije objekata, ministar je kazao da su napravili određena rješenja koja će ubrzati i pojednostaviti proces te da je za 50 posto već smanjen vodni doprinos.

– Nije istina da će biti rušenja ako se ne legaliziraju poljoprivredni objekti. Legalizirati ih treba da bi se mogla povući različita sredstva – poručio je ministar.

Dragutin Dukić, jedan od organizatora sastanka, kazao je da će seljaci idući tjedan ići u prosvjede ako im se ne ispune njihovi zahtjevi. Jedan od njih su poticaji.

– Još uvijek 6.000 obiteljskih gospodarstva nije dobilo poticaje za 2011.godinu zbog poreznog duga, a s druge strane nisu im otpisane kamate na dug iako je to Ministarstvo obećalo učiniti te tražimo da se to napravi. Tražimo da se problem legalizacije riješi na slovenski način, odnosno da se prizna legalnost svih objekata izgrađenih do 1993. godine bez plaćanja, odnosno za jednu kunu. Može i po srpskom modelu, gdje je njihov parlament donio odluku po kojem se taj problem riješio u jednom danu. Njihovi građani platili su samo sudsku taksu. Pa zar je naš seljak najbogatiji da plaća 50.000, 60.000 kuna i više za legalizaciju svojih objekata – upitao je Dukić. Izjave za medije očekuju se nakon završetka razgovora.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ZAR NIJE VLADA NAJAVILA RUŠENJE SVIMA KOJI NISU PODNILI ZAHTIJEV ZA LEGALIZACIJU. I ONDA MOGLI SU TRAŽITI POPUST RECIMO 50 %,ODGODU PLAĆANJA I.T.D. …NEGO ODMA U SRIDU 1 KUNU.
SELJAČKA POSLA

ovo je tragikomično, bespravno su gradili i sad bi besplatnu legalizaciju i poticaije?!?!? pa dokle više tog života na grbači drugih!??!?!

New Report

Close