Seljaci prekinuli prosvjede

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2013. u 14:00
Ilustracija

Prekidu mirnih prosvjeda seljaka prethodila je „u znak upozorenja“ potpuna 10-minutna blokada prometa traktorima državne ceste Vinkovci-Tovarnik u središtu Ilače.

Seljaci organizirani u Sindikat hrvatskih seljaka koji od četvrtka mirno prosvjeduju uz prometnice u Ilači i Trpinji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas oko 10,30 sati prekinuli su prosvjede te od Vlade RH očekuju da do 31. ožujka isplati preostali dio neisplaćenih poticaja.

Prekidu mirnih prosvjeda seljaka prethodila je „u znak upozorenja“ potpuna 10-minutna blokada prometa traktorima državne ceste Vinkovci-Tovarnik u središtu Ilače nakon čega je član Upravnog odbora Sindikata hrvatskih seljaka Stjepan Filić objavio prekid mirnih prosvjeda te pročitao seljačke zahtjeve na čije će ispunjenje čekati do 31. ožujka.

Uz isplatu drugog dijela poticaja do kraja ožujka, seljaci zahtijevaju i hitnu isplatu za mlijeko sa aflatoksinom po punoj otkupnoj cijeni, hitne razgovore s Ministarstvom poljoprivrede oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu, razgovor s Vladom RH i Ministarstvom graditeljstva o oslobađanju plaćanja vodne naknade i kazne pri legalizaciji poljoprivrednih objekata.

„U tim razgovorima Sindikat hrvatskih seljaka ne dozvoljava da ga zastupa Poljoprivredna komora niti njen predsjednik Mato Brlošić“, istaknuo je u ime prosvjednika Filić te uz Brlošića prozvao i neke druge vođe seljačkih udruga da ne rade u interesu seljaka. Pozvao je seljake iz tih udruga da razmisle o vođama i njihovim postupcima.

„Unazad šest, sedam godina jedni te isti prave cirkus sa seljacima i izdaju ih“, rekao je Filić te istaknuo da više ne „treba postojati sto udruga“ već jedna krovna, koja će „biti partner Vladi, koja će s Vladom pregovarati da se stvari konačno stave na svoje mjesto kako bi u EU ušli civilizirano s uređenim odnosima“.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac izjavio je da do isplate poticaja koja se vrši ovih dana ne bi ni došlo da poljoprivredni proizvođači nisu izašli na ceste i prosvjedovali.

Rekao je da se mirni prosvjedi seljaka prekidaju do kraja ožujka i da daljnji koraci ovise o rješavanju problema vezanih za zahtjeve prosvjednika, te zahvalio svima koji su podržali seljake u njihovim opravdanim zahtjevima.

Komentirajte prvi

New Report

Close