Seljaci nastavljaju prosvjed čekajući rezultate pregovora s ministrom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. kolovoz 2013. u 13:56
Tomislav Pokrovac, vodja prosvjeda. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan prosvjede blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima.

Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan prosvjede blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima, te čekaju rezultate današnjih pregovora u Zagrebu s ministrom Tihomirom Jakovinom.

U Ministarstvu poljoprivrede treba se u podne održati sastanak ministra Jakovina s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i udruga poljoprivrednika o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Antun Vrakić, predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije.

Prije toga je sastanak poljoprivrednika s otkupljivačima pšenice.

Čekajući rezultate današnjih pregovora u Ministarstvu, na tri prosvjedna punkta u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima je oko 150 traktora i oko 200 seljaka-prosvjednika.

Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u Bukovlju, nedaleko Slavonskog Broda, zbog najave pojedinih prosvjednika da će pred ministrovu kuću rasuti gnojnicu.

Zbog blokade državne ceste u Velikoj Kopanici za promet je zatvoren istoimeni izlaz s autoceste. Putnici prema graničnom prijelazu Slavonski Šamac usmjeravaju se prema izlazu Babina Greda. Isto tako vozila iz smjera Đakova i Osijeka koja putuju prema autocesti u Vrpolju, zbog blokade usmjeravaju se prema Slavonskom Brodu. Zbog druge blokade u potpunosti je zatvoren ulaz-izlaz s autoceste u Lužanima, a na izlazu Nova Gradiška promet se odvija obilaznim makadamskim putem.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close