Seljaci najavljuju blokadu svih prometnica u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2013. u 15:53
Thinkstock

Predstavnici seljačkih udruga na današnjem su sastanku odlučili o potpunoj blokadi prometnica u Hrvatskoj koja bi trebala započeti u 16 sati.

Predstavnici seljačkih udruga na današnjem su sastanku odlučili o potpunoj blokadi prometnica u Hrvatskoj koja bi trebala započeti u 16 sati, a premijeru Zoranu Milanoviću dali su rok do 18 sati da se očituje o njihovu zahtjevu za sastankom i formulira ga u roku od 24 sata, ili će, prijete, sutra traktorima krenuti prema Zagrebu.

Predstavnici udruga poljoprivrednika, u čijoj organizaciji već deseti dan traju prosvjedi diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, sastali su se u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, gdje su donijeli odluku da će od 16 sati početi s blokadom svih prometnica u državi.

"Do 18 sati dajemo rok premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje namjerava li se sastati s nama i gdje će se taj sastanak održati, u Slavoniji ili Zagrebu, a potom tražimo od njega da u narednih 24 sata formulira taj sastanak. U suprotnom, sutra u 18 sati krećemo svi traktorima prema Zagrebu", poručio je predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić u ime svih nazočnih na sastanku.

Najavio je i kako će se tijekom večeri ili najkasnije sutra ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Izvijestio je kako se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3000, a možda i 4000 traktora.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac novinarima je izjavio kako ovo nisu isključivo prosvjedi seljaka, već svih hrvatskih građana koje je pogodio nemar i nerazumjevanje vladajućih elita u Hrvatskoj.

"Molimo građane da nam se priključe", apelirao je Pokrovac, dodavši kako je srbijanska Vlada otkupila svu pšenicu tamošnjih poljoprivrednika, plativši im "cijenu kojom se mogu pokriti", dok hrvatska Vlada svoje seljake "tjera na prosjački štap".

"Sramotno je ovo što nam rade. Mi to nismo zaslužili", poručio je Petar Pranjić u ime poljoprivrednih proizvođača Osječko-baranjske županije. Istaknuo je kako se seljaci već sada probojavaju žetve i berbe uljarica, jer raspolažu saznanjima kako će im za suncokret otkupljivači ponuditi cijenu od 1,80 kuna, a za kukuruz tek 0,80 kuna po kilogramu.

Nakon sastanka je potvrđeno kako bi sutra tijekom prijepodneva za Zagreb pješice trebale iz Đakova krenuti žene nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, i to odjevene u crno kako bi i na taj način skrenule pozornost na "tragediju koja se sprema njihovim obiteljima".

Komentari (9)
Pogledajte sve


Barem imaju muda .ostatak hrvatske ovce.

Oni jedini u RH imaju hrabrosti reći što misle i boriti se za svoja prava. Iako ni meni ne odgovaraju blokade, razumijem borbu seljaka protiv crvene pošasti koja ih uništava!

Glavno da ti imas valjane razloge zasto si protiv. Mene u konkretnom slucaju ne zanima nista od toga sto si spomenuo, nego isljucivo me zanima moje kao i pravo svih gradjana RH koje mu je zagarantirano Ustavom i koje bi drzavne institucije trebale osigurati.

Ako im se prosvjeduje, neka prosvjeduju zbog cega god zele ali iskljucivo na nacin da ne ugrozavaja prava drugih ljudi i ne stvaraju im dodatne troskove u ionako teskoj situaciji kada nitko nema novca na bacanje.

1. Zadnje tri godine poticaji su otprilike konstantne veličine.

2. Nakon što nas je lani (i preklani) zadesila suša, vladajući su jasno rekli i u medijima višestruko potvrdili da novca za bilo kakvu odštetu nema, nego će se idući poticaji isplatiti u punom iznosu i što je ranije moguće.

3. Pred Božić je izglasan novi državni proračun sa smanjenom stavkom za poljoprivredu. Ministar je jasno izjavio da značajnijeg smanjenja poticaja neće biti, nego će se to riješiti unutarnjom preraspodjelom sredstava, nije objasnio detalje.

4. Proljetos se dešava novi rebalans kad poljoprivredni proračun biva ponovno zakinut. Nitko o odgovornih nije ni spomenio kako će se to konotirati na poticaje. Jedino je saborski zastupnik Vinković na sjednici upitao ministra kakvi će sad biti poticaji, on je vješto temu prebacio na nešto drugo, bez odgovora. Vinković je na ponovnoj replici samo konstatirao da nije dobio odgovor na svoje pitanje i na tom je završilo.

5. Ni dalje nema nikakvog spomena o umanjenju poticaja, traje sjetva, ulaganja, zaduženja itd., sve u dobroj vjeri…

6. Ministarstvo ne poštuje ključnu točku iz bivšeg i aktualnog zakona o poljoprivrednoj potpori:
“Agencija za plaćanja za svakog Korisnika donosi Odluku o ostvarivanju prava na izravna plaćanja koja se Korisniku dostavlja preko zaštićene mrežne aplikacije – Agronet sustava, a najkasnije do 31. svibnja iduće godine.”

Dakle, ministarstvo ima zakonsko uporište u vezi isplaćenih veličina, ali je svjesno dovodilo u zabludu poljoprivrednike prikrivajući stvarno stanje iz politikantskih razloga i razloga da se sjetva obavi.

Zašto sam protiv ovakvih prosvjeda.
Prvo, blokranje cesta je kontraproduktivno, trebalo je demonstrirati ispred zgrade ministarstva, vlade ili gdje već, mada je pitanje gdje u sezoni kiselih krastavaca.
Drugo, cijena pšenice treba biti tržišna i bez prozivanja vlade za to, a ako se već potencira to pitanje, onda snagu treba usmjeriti u ovom smjeru:

Treće, odustalo se od izričitog zahtjeva za smjenom ministra, a upravo to se moglo i moralo izvesti jer upravo on mora snositi političku i moralnu odgovornost za društvenu štetu koju je napravio.

neka se bore za svoja prava, ali ja vec par dana odgađam put da nebi slučajno zapeo u blokadama i čekam da se riješi gungula s njima, e sad više nemogu odgađat i idem a bolje da me ne blokiraju nece dobro završit, ni po njih a najvjerovatnije ni po mene al pun k…. mi je što peder praidova, seljakaa, svakojakih blokada koji me sputavaju da nemogu normalno radit, ja ne dobijem ni lipe poticaja ( ne ulazim u detalje tko kome koliko mora još dat), dobro je onaj dečko neki dan na tv-u rekao što da ja idem prosvjedovat za neko svoje pravo na njegovu njivu sad na jesen ili prolječe kad moraju radit

New Report

Close