Sedmorica Hrvata među najinteligentnijima na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2017. u 10:30
Foto: Thinkstock

Ako je suditi prema popisu na stranici World Genius Directory, Hrvati su prilično zastupljeni među najinteligentnijima na svijetu.

Prema hrvatskoj Mensi, inteligencija je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanja i korištenja apstraktnih pojmova te korištenja znanja za snalaženje u okolini. Ako je suditi prema popisu na stranici World Genius Directory, Hrvati su prilično zastupljeni među najinteligentnijima na svijetu.

Prvi je jedan Grk Evangelos Katsioulis, pa onda Amerikanac Rick Rosner, a treći je – Zagrepčanin Mislav Predavec. Gospodinu Predavecu bilježi se kvocijent inteligencije 192, koliko ima i Rosner, dok Katsioulis ima 198. Spustimo li se nešto niže, pronaći ćemo Nikolu Poljaka sa 183 pa Zorana Bijača, Ivana Iveca, Domagoja Kutlu, Ivana Rašića i Igora Bogdanića. Znači, u tom je direktoriju koji se uzima kao relevantan, sedmorica Hrvata, piše Večernji list.

Normalno, ima ovdje i predstavnika susjednih zemalja, poput Srbije ili Bosne i Hercegovine, a treba uzeti i jedan odmak – nije svaki stanovnik kugle zemaljske testirao svoju inteligenciju. Ipak, očito je kako Hrvati imaju sklonost provjeravati se, ali i da među njima ima doista inteligentnih ljudi. No, sam Predavec upozorit će nas da ne brzamo sa zaključcima, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close