Sedam tvrtki tražilo bi naftu na kontinentu

Autor: Marina Šunjerga/VL , 19. veljača 2015. u 11:01
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/B. Filić/PIXSELL

Imena će biti poznata za mjesec dana, navodno su u igri i Ina te britanski ArdentOil.

Na prvi natječaj za istraživanje nafte i plina prijavilo se čak sedam naftnih tvrtki koje su prijavile 19 radnih programa.

Tim koji je pripremao natječaj, na čelu s ministrom Ivanom Vrdoljakom i ravnateljicom Agencije za ugljikovodike Barbarom Dorić, izrazio je zadovoljstvo rezultatima natječaja. Sedam mjeseci od otvaranja natječaja za kopneni dio Hrvatske nakon otvaranja ponuda jasno je da je u utrku za naftu i plin iz Slavonije krenule tvrtke samostalno jer je riječ o pojedinačnim ponudama a interes je iskazan za svih šest istražnih polja. "Ovo potvrđuje da je ovo samo početak u ostvarivanju cilja da postanemo energetsko čvorište regije", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i dodao kako su se na natječaj prijavile eminentne tvrtke koje poštuju najviše ekostandarde.

Imena će biti poznata za mjesec dana, ali neslužbeno se moglo čuti da su među njima Ina i britanska kompanija ArdentOil. Bob Moore iz ArdentOila istaknuo je da je ovo dobar posao za Hrvatsku. "Troškovi bušenja iznose oko 10 milijuna eura. Istraživanje stoji između tri, četiri ili pet milijuna eura, a ako se bušenje kvalitetno obavi, onda i to iznosi oko četiri milijuna eura. Govorimo o investicijama teškim desecima milijuna eura", rekao je Moore za N1 televiziju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close