Sedam manjinaca već stalo uz Milanovića? Dosadašnji premijer u prednosti za poziciju mandatara

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2015. u 11:23
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iako koalicija Hrvatska raste ni sa 7 ili 8 manjinskih zastupnika neće imati većinu dovoljnu za sastavljanje Vlade, jer i dalje sve ovisi o MOST-u Bože Petrova, ovaj je detalj svejedno vrlo značajan za daljnji razvoj događaja.

Koalicija Hrvatska raste navodno je već osigurala podršku minimalno sedam od osam manjinskih zastupnika.

Saborske mandate su na listi srpske nacionalne manjine osigurali Milorad Pupovac, Mile Horvat i Mirko Rašković, Šandor Juhas ispred mađarske manjine, Furio Radin ispred talijanske, Vladimir Bilek na listi češke i slovačke, Veljko Kajtazi na listi romske i Ermina Lekaj Prljaskaj ispred albanske nacionalne manjine.

Zanimljivo je da raskol do kojeg je nedavno došlo u SDSS-u, kojeg su neposredno uoči izbora napustili neki donedavno bitni članovi, nije pretjerano naškodio toj stranci, budući su joj ostala sva tri zastupnika srpske nacionalne manjine.

Razgovori o podršci "manjinaca" SDP-ovoj koaliciji su, neslužbeno doznaje Novi list, obavljeni još sinoć.

Iako koalicija Hrvatska raste ni sa 7 ili 8 manjinskih zastupnika neće imati većinu dovoljnu za sastavljanje Vlade, jer i dalje sve ovisi o MOST-u Bože Petrova, ovaj je detalj svejedno vrlo značajan za daljnji razvoj događaja.

Naime, ukoliko predsjednica mandat za sastavljanje nove vlade odluči brzo dati relativnom pobjedniku izbora, Zoran Milanović će biti u velikoj prednosti jer više neće nastupati s pozicije nekoga tko ima 59 mandata, već će ih imati 66 ili 67 što će biti teže ignorirati.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Očito je netko pametniji od nas procijenio da je domaći čovjek, hetero bijelac, je u pet puta boljoj poziciji nego bilo koja druga skupina 😉

Ukupan broj izaslih na svim manjinskom listama je 37550 i za to su dobil 8 mjesta. S druge strane recimo u prvoj izbornoj jedinici 336911 glasac je izabrao 14 zastupnika, a u dijaspori je 28994 biraca izabral 3 zastupnika.

Ispada da je u I. izbornoj jedinici bilo 24065 glasaca po zastupniku u dijaspori 9664 glasaca po zastupniku, a u manjinskoj grupi 4694 glasaca po zastupniku. Dakle jedan glas manjina vrijedi kao 5.12 glasova u I. IJ, a glas u dijaspori vrijedi kao 2.5 glasova u I. IJ.

To nije demokracija nego diskriminacija. Nisam siguran da li je ovo ustavno, ali sam siguran da nije pravedno.

lakrdija jest i da 30 000 glasova dijaspore nosi 3 mandata!! krojaču krojeno odijelo!!

Nisam znao da u manjinska prava spada i vladanje nad vecinom!? Manjinska prava su uredjena zakonima a ovo je lakrdija da netko s 500 glasova odlucuje o mandataru peotiv volje relativne vecine

New Report

Close