Sedam konzorcija u utrci za Zrće

Autor: Marija Crnjak , 02. veljača 2017. u 21:59
Koncesija Zrća na 20 godina/Dino Stanin/PIXSELL

Otvaranje ponuda u ponedjeljak.

U utrku za koncesiju na pomorskom dobru plaže Zrće uključilo se čak sedam ponuditelja, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da se radi o ambicioznom ulaganju, jer Ličko-senjska županija samo za fiksni dio koncesije na 20 godina traži početnih 65,5 milijuna kuna, na natječaj su se javile mahom zajednice ponuditelja. Iako je rok za predaju ponuda istekao prije dva dana, u Županiji zasad ne mogu govoriti o konačnom broju zaprimljenih ponuda, jer se još mogu očekivati eventualne ponude poslane poštom.

 "Javno otvaranje ponuda planirano je za ponedjeljak u 12 sati, te ćemo tek nakon toga imati podatke o ukupnom broju primljenih ponuda i njihovim pošiljateljima. Odluka o koncesionaru može se očekivati na prvoj sjednici Županijske skupštine čije sazivanje očekujemo u ožujku", izvijestili su nas iz Kabineta župana Milana Kolića. Kako neslužbeno doznajemo, glavni takmaci već poznatom konzorciju Black Sheep, koji čine četiri tvrtke vlasnika klubova na Zrću, dva su konzorcija koje predvode novaljski ugostitelj Cocomo, te prijevoznička tvrtka Sito iz Novalje koja je zadužena i za prijevoz gostiju na Zrće. Oko njih su se okupile ne samo lokalne tvrtke, ima tu navodno i hrvatskih građevinara i zaštitara, no sudionici konzorcija zasad su odlučili u tajnosti držati svoje ambicije.

U međuvremenu, gradonačelnik Novalje Ante Dabo ne odustaje od rušenja natječaja, jer smatra da Županija krši zakone i Ustav, raspisujući natječaj prije donošenja prostorno planske dokumentacije. Na stranicama Grada objavljena je vijest da je Grad pokrenuo nadzor zakonitosti koncesije za Zrće. Od Ministarstva uprave traže da sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi obavi nadzor nad zakonistošću raspisivanja natječaja, utvrde nezakonitost te ponište natječaj.

Njegov glavni problem činjenica je da je Županija u propozicijama natječaja prejudicirala namjenu i ostale uvjete prostornog uređenja za navedeno područje, iako urbanistički plan uređenja Zrća tek treba donijeti, a donosi ga Grad. Time što je u natječaju navela da se koncesija daje za obavljanje turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i sportsko rekreativnih djelatnosti, bez mogućnosti ograđivanja plaže i naplate ulaznica, kaže Dabo, Županija je preuzela ovlasti obavljanja poslova prostornog planiranja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close