SDP u 2015: Jača stranačka infrastruktura i priprema za izbore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 15:07
Foto: Patrik Macek / Pixsell

U financijskom planu SDP-a za 2015. navode se planirani rashodi, ali ne i prihodi stranke.

SDP je u Programu rada za ovu godinu, kao jedan od najvažnijih ciljeva naveo jačanje stranačke infrastrukture, te poručio da je priprema i provedba kampanje za parlamentarne izbore u 2015. aktivnost u koju će se uključiti cijelokupno članstvo stranke.

Uz financijsko izvješće za 2014., stranke su do 2. ožujka bile dužne objaviti te Državnom uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu dostaviti financijske planove i programe rada za ovu godinu.

SDP za 2015. najavljuje da će njezini ministri i zastupnici raditi na kvalitetnoj pripremi i provedbi te prezentaciji mjera nužnih za brži izlazak Hrvatske iz višegodišnje ekonomske krize.

"Jačanje stranačke infrastrukture bit će važan segment djelovanja kroz cijelo razdoblje 2015., a priprema i provedba kampanje za parlamentarne izbore u 2015. godini aktivnost je u koju će se uključiti cjelokupno članstvo po utvrđenoj dinamici i sadržaju", stoji u SDP-ovu programu rada za ovu godinu.

Najavljuju kontinuiranu podršku kandidatima u jedinicama lokalne samouprave u kojima će se provesti prijevremeni izbori zbog nedonošenja proračuna za 2015.

Ove godine SDP namjerava potrošiti ukupno 41.420.000 kuna, oko dva milijuna više nego 2014., a u financijskom planu izrijekom ne navode koliko novca namjeravaju potrošiti na izbornu kampanju.

U financijskom planu SDP-a za 2015. navode se planirani rashodi, ali ne i prihodi stranke.

Kod HNS-a, stavka za izbore, parlamentrane i prijevremene lokalne, iznosi tri milijuna kuna.

Izbore za Hrvatski sabor i ta stranka označava glavnim političkim događajem u ovoj godini i sve svoje aktivnosti kani usmjeriti što boljem nastupu i izbornom rezultatu.

Da bi to i postigla, u prvoj polovici godine HNS želi organizacijski ojačati i povećati broj članova sa sadašnjih 41.200. Na koliko, u Programu rada, ne piše.

Hrvatski laburisti (HL) zacrtali su u ovoj godini mobilizaciju organizacija i članstva, žele potaknuti organiziranje žena i mladih. "Ne samo zato što druge stranke to imaju, nego zato što je to realna mogućnost i dodatni motiv članica i članova", tumače.

Laburisti ističu da će za njih budući parlamentarni izbori biti drugi i posve drugačiji, pa su za njihovu promidžbu planirali potrošiti 900 tisuća kuna, što je četvrtina ukupnih planiranih rashoda (3,7 milijuna kuna).

Stranka ove godine kani uprihoditi 5,3 milijuna, dakle više nego u prošloj godini, a jedna od stavki koja bi trebala 'podebljati' stranači račun su članarine. "Planiramo uvođenje minimalne članarine i prikupljanje dodatnih sredstava", objašnjavaju laburisti koji s te osnove računaju prikupiti 104 tisuće kuna.

HDZ: Najvažnija zadaća priprema za izbore i izborna pobjeda

HDZ je u svom programu rada jasno naznačio da su mu u 2015. najveća zadaća parlamentrani izbori krajem godine i pobjeda na izborima.

Stranka, piše HDZ, ozbiljno i odgovorno pristupa svojim zadaćama i ciljevima, a posebno u izbornoj godini koja djelovanju HDZ-a daje posebnu dimenziju. Stoga je, kažu, "građanke i građane Hrvatske potrebno svakodnevno poticati na političko promišljanje ukazujući im pritom na sva dosadašnja djelovanja i postignuća stranke".

Za parlamentarne izbore stranka kani potrošiti pet milijuna kuna, ukupno ove godine 41,3 milijuna kuna. Planira uprihoditi 48, 4 milijuna kuna.

IDS za parlamentrane izbore planira potrošiti milijun i pol kuna, što je otprilike trećina prihoda (4,9 milijuna) planiranih u ovoj godini. Stranka, osim toga, ove godina planira otplatiti i glavnicu kredita korištenog za financiranje kampanje 2013. (lokalni izbori), a o kojem se iznosu radi teško je dokučiti.

IDS će ove godine obilježiti 25 godina osnutka, planira osnovati političku zakladu stranke, a do kraja godine donijeti politički kodeks.

Proširiti stranačku infrastrukturu i značajno povećati broj članova zacrtao si je HDSSB koji se, očekivano, sprema i za izbore, prijevremene lokalne i parlamentarne za koje planira potrošiti oko 900 tisuća kuna.

I SDSS u Programu rada za 2015. ima zacrtane parlamentrane izbore, ali i akciju "10 za 10". Glavni odbor stranke obvezao je sve općinske i gradske organizacije da za deset mjeseci broj članova povećaju za deset posto, naglasak je na ženama i mladima.

Komentirajte prvi

New Report

Close