SDP-ovi ministri: Bilo je i grešaka, ali od reformi ne odustajemo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2014. u 13:13
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovi članovi Vlade na današnjoj su stranačkoj izvještajnoj konvenciji pod nazivom “Red, rad, rast” govorili o onome što je Vlada napravila u protekle dvije godine.

SDP-ovi članovi Vlade na današnjoj su stranačkoj izvještajnoj konvenciji pod nazivom "Red, rad, rast" govorili o onome što je Vlada napravila u protekle dvije godine, ističući da je bilo i grešaka, ali da od zacrtanih reformi ne odustaju.

"Vlada je od početka mandata napravila puno, ne postoji čarobna formula da se gospodarski problemi riješe preko noći, no važno je da imamo jasne ciljeve i ustrajnost u realizaciji", poručio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Kao ključni cilj Vlade naveo je borbu za nova radna mjesta, a osvrnuo se i na najave ukidanja instituta predstečajne nagodbe. Kazao je da je taj instrument brzo restrukturirao gospodarstvo, zaštitio 25.000 radnih mjesta i smanjio nelikvidnost, ali i da "o njemu treba još razgovarati i vidjeti da li je u tom procesu bilo manjkavosti i rupa".

Ponovio je da je Vlada naslijedila enormne dugove. "Radimo sve da se deficit smanji u realne okvire, no svi se moramo nečega odreći kako bismo zemlju ponovno doveli u balans i omogućili da idemo naprijed", poručio je Grčić, a kao ključni preduvjet za to naveo je investicije, prije svega u privatnom sektoru.

"Poduzetnicima, koje često kritiziramo, želim reći da smo duboko svjesni da nije Vlada ta koja će ih natjerati na investiranje već je to samo ekonomska računica, a Vlada tu samo može pomoći ", poručio je.

Naglasio je nužnost što boljeg povlačenja novca iz EU fondova te ustvrdio da "niti jedan euro alociran za Hrvatsku neće biti izgubljen".

Najavio je i nastavak privatizacije "svega što zaključimo da nije strateški interes države". "Moramo se toga rješavati", naglasio je Grčić.

Potpredsjednica Vlada Milanka Opačić iscrpno je govorila o svim reformama koje provodi Vlada, ocijenivši da je prvu polovicu mandata obilježilo uvođenje reda, "sređivanje nereda i kaosa u financijama te servisiranje prikrivenih dugova koji proždiru proračun ove i proždirat će i proračune sljedećih vlada".

Priznala je da je u radu Vlade bilo "i nesnalaženja i pogrešnih odluka", ističući da u Vladi "ne sjede supermani", ali i da je Vlada spremna ispravljati pogreške te da "odustajanja od reformi ne može biti".

Opačić je naglasila da SDP duboko poštuje povjerenje koje su im građani dali na izborima i da Vlada zna da je ljudima teško, ali da "radi sve kako bi svi zajedno uz više optimizma krenuli naprijed".

"Nismo se došli obogatiti, nego uvesti red, jer samo uređena država može postati konkurentnija, uspješnija i sretnija zemlja, no da bismo to proveli, moramo mijenjati stare navike i odreći se starog načina razmišljanja", naglasila je Opačić.

Građanima je poručila da "ne vjeruju lažnim prorocima". "Kada na javnoj sceni čujete razne analitičare, kritičare i političare koji nude instant rješenja i kritiziraju svaki potez Vlade, stanite i upitajte se – je li istina da baš ništa ne valja", kazala je Opačić, ističući da ne postoji nitko tko ne bi povećao plaće i smanjio poreze, ali da je to nerealno.

Povjerenik EU za zaštitu potrošača Neven Mimica istaknuo je da SDP dijeli viziju s europskim strankama lijevog centra da EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna bankama i profitu, nego i sustav koji napreduje i štiti svoje građane i članice.

"Pred nama je vrijeme razgovora i dogovora o budućnosti EU, a pri donošenju tih važnih odluka, poći ćemo od toga da EU nije preglasavanje, nego uvjeravanje i dogovaranje, što je odgovor onima koji sumnjaju u snagu hrvatskog glasa u EU. Sada kad smo članica EU, mi ne želimo građanima samo objašnjavati EU, nego ju i mijenjati na bolje", poručio je Mimica.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić ustvrdio je da je Vlada "preuzela državu bez ikakve razvojne vizije i strategije, generirane dugove, neopravdano povlaštene društvene skupine i korištenje države kao instrumenta za vlastiti džep i vlastitu korist, bez stvarne želje da radi u korist građana".

"Ova vlada plaća danak neuređenog vođenja države, no to nismo uzeli kao izliku, nego krenuli raditi", kazao je Hajdaš Dončić, ustvrdivši da Vlada pokreće niz projekata koji će doprinijeti dugoročnom rastu. Kao cilj SDP-a naveo je pridobivanje povjerenja građana za još jedan mandat, kako bi nastavili započete projekte.

SDP-ovci su se na konvenciji pohvalili i fiskalizacijom, otpisom poreznih dugova građana, ukidanjem povlaštenih mirovina, objavom registra branitelja, pročišćenim popisom birača i jedinstvenim registrom korisnika prava socijalne skrbi.

Kao rezultate Vlade istaknuli su i promjene u školstvu, besplatan prijevoz za srednjoškkolce i besplatno studiranje svima koji uredno ispunjavaju svoje obveze, legalizaciju bespravne gradnje i dostupniju građevinsku dozvolu.

Oko 700 SDP-ovih izaslanika pozdravili su i predstavnici koalicijskih partnera, među kojima i predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, koja je sadašnju vladu nazvala najuspješnijom do sada.

"Ovo je ne samo uspješna već najuspješnija vlada koju je Hrvatska imala i bez obzira što se dogodi na sljedećim izborima, iza ove vlade neće ostati ništa ispod tepiha", rekla je Pusić i dodala kako je upravo trpanje ispod tepiha i dovelo zemlju u tešku situaciju.

Iza ove koalicijske vlade, obećala je, ostat će jasni rezultati "koje svatko može vidjeti danas, a moći će ih vidjeti i na kraju mandata".

Komentirajte prvi

New Report

Close