SDLSN traži Zakon o plaćama službenika prije proračuna

Autor: Ksenija Puškarić , 29. siječanj 2008. u 06:30

Zakon će zaposlene u državnom sektoru svrstati u 12 platnih razreda, a u svakome će biti 12 podrazreda

Sindikat državnih službenika i lokalnih namještenika (SDLSN) traži do Vlade da usvoji novi Zakon o plaćama državnih službenika, koji će ponovno vratiti koeficijente u državne službe, do kraja ožujka, odnosno do donošenja novog proračuna. Kako je upozorio Boris Pleša, predsjednik sindikata, rok za donošenje Zakona bio je početak srpnja prošle godine, a on već danas kasni pola godine. On smatra da je nedopustivo da u sustavu koji zapošljava 65.000 ljudi prosječne plaće budu niže od hrvatskog prosjeka. “Prosječna plaća za koeficijent 0,85, odnosno za srednju stručnu spremu iznosi od 3700 kuna do 4,000 kuna. A ako se nije riječ o rukovodećem položaju, za visoku spremu s koeficijentom 1,20 prosječna je plaća oko 5000 kuna”, ističe Pleša. Prihvati li Vlada sugestije sindikata, plaća referenta sa srednjom stručnom spremom i 20 godina staža tako bi primjerice umjesto dosadašnjih 4000 kuna neto trebala iznositi tristotinjak kuna više.

Dobili prekasno
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika proteklih je dana u nekoliko navrata od Vlade zatražio da se povjerenstvo za izradu toga zakona ponovno sastane. Kako kaže Pleše, nacrt Zakona već postoji, ali sindikat njime nije zadovoljan. “Povjerenstvo je radilo na njemu, a mi smo ga dobili prekasno da bismo pravovremeno dali svoje primjedbe i sugestije”, ističe Pleša.Jedan od najvećih problema zaboravljenog zakona je početni koeficijent. Naime, sindikati su se složili s prijedlogom Središnjeg državnog ureda za upravu prema kojem bi početni koeficijent za srednju stručnu spremu iznosio 0,95 umjesto dosadašnjeg 0,85. S druge je strane Ministarstvo financija na pregovorima inzistiralo na početnom koeficijentu 0,90, tvrdeći da prijedlog Središnjeg ureda nije usuglašen s financijskim ministarstvom. “Također tražimo da se službenicima omogući napredovanje bez obzira na ocjenjivanje od rukovodećeg kadra jer je ono najčešće subjektivno, te tražimo da nam se vrati i dodatak od 0,5 posto koji smo prije imali, ali je ukinut. Od svojih zahtjeva ne odustajemo, a Vladi dajemo rok do 31. ožujka”, ustvrdio je Pleša.

Brže napredovanje
Inače, kako doznajemo, Zakon o plaćama u državnoj službi sve će zaposlene u tom sektoru svrstati u 12 platnih razreda, a unutar svakog platnog razreda planirano je dodatnih 12 podrazreda. Unutar svakog platnog razreda zaposlenima bi se, novom raspodjelom koeficijenata, otvorio prostor za brže napredovanje u službi, ali i zadržavanje visokoobrazovanih mladih stručnjaka u državnoj službi. Da velikih prepreka za njegovo donošenje nema, dokazuje i Vlada koja je u sklopu planiranog povećanja proračunskih izdataka za plaće u ovoj godini osigurala 400 milijuna kuna za izjednačavanje koeficijenata i novo zapošljavanje. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske prošlog je tjedna upozorio da ne može prihvatiti da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima reguliraju koeficijenti rukovodećih službenika jer postoji opravdana bojazan da će nakon toga Vlada ponovno zaboraviti na obvezu donošenja Zakona o plaćama državnih službenika koji se prema sporazumu Vlade i sindikata državnih službi od 21. studenoga 2006. godine trebao početi primjenjivati “najkasnije do 1. srpnja 2007. godine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close