SDI otvorio tvornicu kuhinjskih pročelja vrijednu 100 mil. kuna

Autor: Ivana Barišić , 09. srpanj 2007. u 06:30

Godišnji kapacitet nove tvornice iznosi 750.000 kuhinjskih pročelja od masivnoga drveta, hrasta i jasena

Ukupno 100 milijuna kuna uloženo je u izgradnju suvremene i tehnološki napredne tvornice kuhinjskih pročelja Slavonske drvne industrije d.o.o. (SDI) u Lipovljanima kao članice talijanske grupacije Snaidero, a na čijem je otvorenju potkraj prošloga tjedna bio i ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković. Zbog svoje opsežnosti ova je investicija proglašena najvećom na području Sisačko-moslavačke županije. Godišnji kapacitet nove tvornice iznosi 750.000 kuhinjskih pročelja od masivnoga drveta, prvestveno hrasta i jasena, te sirovih i lakiranih furnira, 50.000 četvornih metara furnirnih panela kao i ostalih komponenti od masivnoga drveta, poput okvira, elemenata za klupe i drugo. U njoj je primijenjena suvremena tehnologija proizvodnja, a koja uključuje CNC strojeve, pantografe, hidraulične i protočne preše za izradu pročelja kao i najsuvremeniji sustav ekshaucije otpadnih čestica iz proizvodnje.

Izvoz proizvoda
Sama tvrtka čijom Upravom o predsjeda Predrag Ivković, nastala je 2005. godine kao joint venture između grupe Snaidero Italia i Trokuta iz Novske. Broji 180 radnika, a do 2008. godine u tvornici će zaposlenje pronaći još dodatnih 50 ljudi. Ministar Čobanković je prilikom otvorenja najvećeg sisačko-moslavačkoga pogona istaknuo kako je Vlada prepoznala drvnu industriju i odredila je kao jednu od strateških gospodarskih grana za čiji su razvoj stvorene potrebne pretpostavke. Takve navode potkrijepio je pokazateljima iz prvih pet mjeseci ove godine tijekom kojih je ostvaren vanjskotrgovinski suficit u drvnoprerađivačkom sektoru na razini od 60 milijuna američkih dolara kao i porastom izvoza od 40 posto. U nastavku je također dodao kako će se za razvoj upravo toga sektora naglasak i dalje stavljati na izvozu finalnih proizvoda. Putem grupacije Snaidero lipovljanskom SDI-u je osigurano tržište za plasman gotovih proizvoda i poluproizvoda, najviše u europske zemlje. Prošle godine ova je tvrtka investirala 7,2 milijuna kuna u izgradnju novih sušara, nabavu opreme i strojeva, za izgradnju objekta nove tvornice masivnih pročelja potrošeno je oko 29 milijuna kuna dok su strojevi i oprema stajali oko 27 milijuna kuna. Za otkup pilane plaćeno je 30 milijuna kuna, a upravo je ona postala dobavljač tvornice pročelja s čime će se do kraja ove godine podignuti i proizvodni kapacitet s postojećih 22.500 na oko 40.000 kubičnih metara.

Ukupni prihod
SDI je prošlu godinu zaključio s ukupnim prihodom od 19,25 dok ove godine planira uprihoditi oko 36 milijuna kuna. Udio izvoza lani je činio 40 posto ukupne realizacije dok se u prvoj polovici ove godine povećao za pet posto. Godine 2008. SDI-ovci planiraju ostvariti izvoz koji će činiti 70 posto njihove ukupne proizvodnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Žali bože uloženih novaca.Ovu firmu treba izrazito pohvalit ima stručno vodstvo tako da posluje sa gubitkima astronomskih iznosa.Proizvodi vrhunski škart koji je za upotrebu jedino u kućanstvima što lože na drva a talijani
jedino mogu upotrijebiti piljevinu poznatog slavonskog hrasta.Pad zaposlenosti je u stalnom trendu kao i pad
osobnih dohodaka
:Tako da bi hrvatska vlada pod hitno trebala odlikovat i obilno nagradit menađment SLAVONSKE DRVNE INDUSTRIJE Lipovljani kao i županica Sisačko-Moslavačke županije

New Report

Close