Studentski centar dvije godine u sanaciji, radnici u štrajku

Autor: Saša Paparella , 02. lipanj 2015. u 15:09
Zagrebački Studentski centar prije desetak godina je već jednom saniran/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Radnici optužili sanacijskog upravitelja da onemogućava kolektivno pregovaranje, prozvani Pavlović napominje kako nije za to ovlašten.

Zaposlenici zagrebačkoga Studentskog centra najavio je za utorak štrajk. Kao razlog naveli su da im sanacijski ravnatelj Pejo Pavlović onemogućava kolektivno pregovaranje "jer ono šteti budućnosti SC-a".

Ravnatelja Pavlovića, koji vjeruje da štrajka neće biti, a ako se ipak dogodi, tvrdi da će sve usluge SC-a biti dostupne, zamolili smo za komentar radničkih zahtjeva. "Ministru Vedranu Mornaru, rektoru Damiru Borasu i meni štrajk je urudžbiran u petak. Kao razlog je navedeno odbijanje početka kolektivnog pregovaranja, no temeljem mišljenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 22. travnja 2015. sanacijski upravitelj nije ovlašten za kolektivno pregovaranje. U tom je mišljenju također naglašeno se postupak kolektivnog pregovaranja može početi tek nakon završetka postupka sanacije", rekao nam je Pavlović.

 

Pavlović

Odluku o prestanku sanacije donijet će vlada

Sanacija Studentskog centra počela je u siječnju 2013. odlukom Vlade RH. Ulaskom u proces sanacije SC je prijavio 121 milijun kuna obveza, no naknadnim uvidom u dokumentaciju ispostavilo se da dio obveza nije bio prijavljen, pa je stvarni iznos obveza povećan na 151,1 milijun kuna. "Osim sanacijskih sredstava, uspjeli smo dio dugova namiriti vlastitim uštedama u poslovanju te sredstvima iz EU fondova u iznosu od 285 milijuna kuna koja će biti utrošena za obnovu studentskih naselja", rekao nam je Pavlović.

Sanacija SC-a trebala je biti dovršena u ožujku 2015., no to se još nije dogodilo. "Odluku o prestanku sanacije donijet će Vlada RH u trenutku kada budu stečeni uvjeti za njen završetak. Dotad je naša zadaća utvrditi vjerovnike i visinu njihovih tražbina te odrediti načine namirenja vjerovnika – sporazumnim smanjenjem ili prijebojem njihovih tražbina s njihovim obvezama prema RH. Također, moramo dati ocjenu budućih potencijalnih gubitaka nastalih poslovanjem SC-a i donošenjem pojedinačnih i općih akata u cilju njihovog sprječavanja", kaže Pavlović. SC je već prošao kroz sanaciju između 2002. i 2004. Tada je trebalo sanirati 87,5 milijuna kuna duga, no ubrzo potom nastali su novi dugovi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close