Sberbank u pravnoj ofenzivi, žalbu dala i slovenska vlada

Autor: Jadranka Dozan , 02. kolovoz 2017. u 22:01
Potpredsjednik Sberbanka Poletaev već je upozoravao da će poduzeti pravne korake/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Iz ruske su banke već prije dva mjeseca nagovijestili tužbu protiv Todorića zbog prikrivanja pravog financijskog stanja kompanije.

Sberbank, najveća ruska banka i najveći pojedinačni vjerovnik Agrokora, već od aktiviranja Lex Agrokora najavljuje da će zaštitu svojih interesa – a oni su, za početak, podrazumijevali prednost naplate i za 100 milijuna eura 'stabilizacijskog' kredita koncernu iz ožujka tj. nešto prije uvođenja režima izvanredne uprave – tražiti i tužbama.

Nekoliko koraka u tom smjeru u toj su banci već i poduzeli; od pokušaja da na Trgovačkom sudu ospori zakonitost modela financiranja prema tzv. roll up modelu do traženja privremene mjere kojom bi se blokirala realizacija prošlomjesečnog kredita. To nije ispalo uspješno, ali pokrenuli su i nove pravno-sudske akcije, i to na dvije fronte.   Da razmišljaju o kaznenoj prijavi protiv Ivice Todorića iz Sberbanka su javno nagovijestili još prije nekoliko mjeseci, a prema pisanju Jutarnjeg lista, sad su to i proveli u djelo.  

Podsjetimo, već prilikom tih najava tužbe drugi je čovjek te banke, Maksim Poletaev, iznio i  glavna uporišta: nepotpune i nerealne podatke odnosno prikrivanje stvarnog financijskog stanja uoči sklapanja spomenutog interventnog kredita. Istodobno, slovenski mediji prenose da je Sberbank zbog Agrokora podnio i dvije žalbe na odluku ljubljanskog Okružnog suda kojom je koncernu sredinom srpnja, a na zahtjev izvanredne uprave Agrokora, priznat status strane pravne osobe u postupku insolventnosti.

 Jednu je žalbu uložila matična ruska banka kao najveći vjerovnik Agrokora, a drugu ljubljanska podružnica (Sberbank Ljubljana) kao značajan vjerovnik Mercatora. Taj se korak Sberbanka smatra očekivanim, jer takva sudska odluka onemogućuje sudsku ovrhu, tj. zapljenu (dionice Mercatora) na račun dospjelih dugova. Utoliko je i zanimljivije što je na odluku ljubljanskog suda žalbu dala i slovenska vlada.

Na dan objave te odluke ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio da se "za Mercator odlukom suda ništa ne mijenja", a kako bi se spriječilo eventualno financijsko iscrpljivanje Mercatora od Agrokora (vlasnika 70%), tamošnja je vlada bila donijela i poseban zakon. Počivalšek je dan kasnije rekao i da odluka suda "na neki način predstavlja zaštitu od jednostranih poteza pojedinih banaka i neće utjecati na poslovanje i rad uprave Mercatora", ali je poručio i da će do isteka roka za žalbe temeljito proučiti sve aspekte. Žalba je objašnjena važnošću Mercatora kao poslodavca za Sloveniju te ocjenom da bi postupak insolventnosti Agrokora ipak mogao ugroziti kompaniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close