Sberbank poboljšao poziciju, ali ipak ne može bez nagodbe

Autor: Suzana Varošanec , 20. ožujak 2018. u 13:36
Pravni status Lexa u Srbiji i BiH riješen kao i u Sloveniji, ne utječe na poslovanje kompanija/Marijan Sušenj/PIXSELL

Nepriznavanje lex Agrokora u Sloveniji neće utjecati na namirenje vjerovnika iz imovine u Mercatoru (70%).

Pravomoćna odluka slovenskog Vrhovnog suda kojom se potvrđuje nepriznavanje Lex Agrokora u Sloveniji, što znači da je izvanredna uprava koncerna u tom postupku izgubila, sa stajališta praktičnih učinaka čini se da je svog svoje očekivanosti ipak od manjeg značaja.

Razloge za to prema treba tražiti i u činjenici da će sva otvorena pitanja biti riješena u sklopu najavljenog sporazuma koji bi uskoro trebao biti sklopljen između izvanredne uprave Agrokora i Sberbanka. 

Sudovi različiti
Za razliku od slovenske odluke, na engleskoj arbitraži izvanredna uprava je dobila pravnu zaštitu, a tek se očekuje i odluka Europskog parlamenta o pravnoj valjanosti Lexa što će imati utjecaj na sve članice EU. Unatoč stavu slovenskog pravosuđa, valja reći, ne dovodi se u pitanje vlasništvo Agrokora u Mercatoru (70%), pa nepriznavanje Lexa neće utjecati na namirenje vjerovnika u ovom postupku, iako oko modela treba pričekati na nacrt rješenja.

Uz to, u Sloveniji je kako se doznaje u tijeku jedan pravni postupak u kojem se potražuje naplata u iznosu koji je 'kap u moru' u odnosu na dug koncerna prema Sberu. Tijekom 2017. Sberbank Ljubljana pokrenuo je ovrhu radi naplate kredita u vrijednosti od 3,2 milijuna eura. Načelno sad ima pravo nastaviti postupak, no pitanje je isplativosti. Za razliku od toga, kako se doznaje, ruska banka nema ovršnu ispravu da bi mogla pokrenuti naplatu svojih tražbina po osnovi velikih kredita danih Agrokoru. 

Sporazum uskoro
Stoga je njihova velika izloženost (više od 1,1 mlrd. eura) i konstanta tema u valorizacijama različitih pravnih putova naplate, primjerice koliko se više može dobiti tužbama i slično. Prema najavi povjerenika Fabrisa Peruška, potpisivanje sporazuma s Rusima očekuje se ovih dana. Pojedinosti oko toga nisu poznate, pa ostaje za vidjeti hoće li i kako u sporazumu biti tretirano pitanje s kojom vrijednosti će Sberbank biti namiren izvan Hrvatske, a ne samo u Sloveniji, nego gdje god Agrokor ima slobodne imovine.

To je pitanje relevantno, prema odvjetniku Mići Ljubenku, zbog koncepta nagodbe kako bi se vidjelo s kojom vrijednosti imovine u Hrvatskoj treba sudjelovati u namirenju. Pravni status Lexa u Srbiji i BiH pravomoćno je riješen kao i u Sloveniji što ne utječe na poslovanje kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close