Sberbank: Nećemo više financirati Agrokor, povrat duga tražimo na sudu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

Sberbank će na sudu tražiti povrat duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanka Herman Gref ocjenjujući Agrokorov slučaj prijevarom bez presedana, prenosi agencija Tass i drugi ruski mediji.

Sberbank planira procesuirati i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima.

"Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne mijenja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovest ćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prijevaru", rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje".

Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vrijeme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slijede, svjedoče o tome da će se Sberbank s slučajem Agrokor baviti detaljno.

"Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke. Putem suda vratit ćemo naš novac, ali to može potrajati", rekao je Gref.

Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor.

"Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istaknuli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumijemo koliko je novca potrebno za tvrtku i kakva je kvaliteta upravljačkog kadra, kada ne razumijemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo sudjelovati u takvim procesima ", dodao je šef Sberbanka.

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

"Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prijevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja", rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

Podsjećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanku 1,1 milijardu eura, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u kolovozu Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića.

Komentari (11)
 • VoraX
  VoraX 11:35 15.9.2017.

  Reči, to mi je sve poznato mada priznajem da to sa pažom i cipelicama nisam nikad čuo 😂
  Baš tako, nikakva razlika od Mugabea, ali to je razumljivo jer si takav kada radiš sa tuđom lovom, tako se nikada nebi ponašao pravi privatnik. Ali eto, budući da smo kao Afrika, ništa čudno.

 • mllr
  mllr 10:21 15.9.2017.

  renči


  Prica mi jedan slucajni prolaznik dogadjaj koji je vidio na domjenku gdje su se klanjali todoricu. Zbivalo se oko Jastrebarskog. Todoric bi dosao u jednim cipelama, a onda bi paž došao s kutijom u kojoj su bile druge cipele, kleknuo i izuo gazdi Ivici cipele pa obuo i zavezao Gazdi druge cipele. Cipele za unutra. Promatrač se skoro ispovraćao. Inace Gazdu su zvali " Predsjedniče ". Direktorska mjesta cesto su se dijelila na tulumima. Npr jedan od sinova nazove nekoga i dodijeli poznaniku s tuluma šefovsku poziciju. Uglavnom, priče kao iz neke afričke državice.

  imao sam priliku prije 10-ak godina sjediti i razgovarati s tim njegovim poltronima od direktorčića i direktorčica, Gazdu su uvijek oslovljavali na nivou božanstva, valjda ih je zato dobro plaćao tako nesposobne, a godilo mu je više od ičega da mu se uvuku do jednjaka, a oni jadni bili su svjesni da je konkurencija žestoka, puno polupismenih, nesposobnih, rodijaka i ostalog kremastog smeća
 • renči
  renči 8:15 15.9.2017.

  Prica mi jedan slucajni prolaznik dogadjaj koji je vidio na domjenku gdje su se klanjali todoricu. Zbivalo se oko Jastrebarskog. Todoric bi dosao u jednim cipelama, a onda bi paž došao s kutijom u kojoj su bile druge cipele, kleknuo i izuo gazdi Ivici cipele pa obuo i zavezao Gazdi druge cipele. Cipele za unutra. Promatrač se skoro ispovraćao. Inace Gazdu su zvali “ Predsjedniče ”. Direktorska mjesta cesto su se dijelila na tulumima. Npr jedan od sinova nazove nekoga i dodijeli poznaniku s tuluma šefovsku poziciju. Uglavnom, priče kao iz neke afričke državice.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!