Sberbank ima prostora za jače financiranje države

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 14:09
Arhivska fotografija: Otvorenje Sberbanku Varšavskoj ulici. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Udio plasmana državi i državnim poduzećima u portfelju Sberbanke je još uvijek ispodprosječan u odnosu na druge banke u Hrvatskoj, što znači da ima prostora za jače financiranje države.

Udio plasmana državi i državnim poduzećima u portfelju Sberbanke je još uvijek ispodprosječan u odnosu na druge banke u Hrvatskoj, što znači da ima prostora za jače financiranje države, u čemu banka ima potporu i matične Sberbank Europe te ruske Sberbanke, rekla je danas predsjednica Uprave Sberbanke Andrea Kovacs-Wöhry.

Unutar korporativnog sektora strateška smjerica Sberbanke je rad s državom i državnim poduzećaima, odnosno strategija je banke povećati svoju izloženost prema njima. U 2013. udio plasmana državnom sektoru je udvostručen prema prethodnoj godini, ali taj je udio još uvijek u odnosu na ostatak tržišta ispod prosjeka i ima prostora za njegovo povećanje. U tome hrvatska banka ima potporu i svog vlasnika, grupacije Sberbank Europe, kao i same ruske Sberbanke, rekla je Kovacs-Wöhry.

Nakon prošlogodišnjeg fokusa na korporativne klijente, ove će se godine Sberbanka više okrenuti i potpori malim poduzetnicima te malim i srednjim poduzećima, dok u sektoru građanstva nastavlja s uvođenjem noviteta na hrvatsko bankarsko tržište, poput danas predstavljenog zamjenskog kredita s pauzom.

Riječ je o kreditu s valutnom klauzulom u eurima, koji se odobrava u iznosu od 5.000 do 30 tisuća eura uz kamatnu stopu od 7,99 posto (EKS 8,53 posto) na rok do 12 godina. Po prvi put zajmoprimac može odabrati redovnu anunitetnu otplatu ili stanku u uplati jedne mjesečne rate svake godine, i to u siječnju, nakon povećane potrošnje za božićne i novogodišnje blagdane, rekla je Kovacs-Wöhry.

Ovim je kreditom moguće refinanciranje postojećih financijskih obveza i prema drugim bankama, kao i podizanje do 30 posto iznosa kredita u gotovini za nenamjensko korištenje.

Inovativnost ponude, prema riječima Kovacs-Wöhry, prošle se godine odrazila na snažan rast plasmana Sberbanke u uvjetima pada na ukupnom tržištu – novi plasmani stanovništvu porasli su prema 2012. za 37,9 posto, na 825 milijuna kuna, a samo u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani za 45 posto.

Na kraju prošle godine Sberbanka je tako imala ukupno 3,01 milijardu kuna odobrenih kredita u sektoru stanovništva, što je 3,2 posto više nego krajem prethodne godine. Ukupni iznos kredita pravnim osobama je pak na kraju 2013. bio 37 posto viši nego godinu ranije i dosegnuo je gotovo 2,9 milijarde kuna.

S druge strane, ukupni su depoziti (stanovništvo i pravne osobe) na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja premašili 7 milijardi kuna, što prema istom razdoblju lani predstavlja rast od 32 posto, a u prva je tri mjeseca ove godine za 9 posto rasla i aktiva Sberbanke, na više od 10,08 milijardi kuna, istaknula je Kovacs-Wöhry.

Komentirajte prvi

New Report

Close