Sberbank i VTB još se ne odlučuju na kredit Agrokoru: Dionice Agrokora na burzi izgubile 1,1 milijardu kuna

Foto: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Situacija nije dobra na tržištu kapitala, pa dionice već drugi dan za redom imaju snažan pad.

Pet domaćih banaka odobrilo je Agrokoru 80 milijuna eura. Iako je bio najavljen iznos od 150 milijuna eura, ruske banke Sberbank i VTB za sada se još nisu odlučile na kredit novca Agrokoru. No, kako je najavio povjerenik Agrokora Ante Ramljak, i njihov dio od 70 milijuna trebao bi uskoro biti uplaćen. Pri čemu ruske banke traže da se kao njihov plasman računa 170 milijuna eura s obzirom na to da su prije mjesec dana uplatile 100 milijuna eura, odnosno da i taj iznos ima pravo prvenstva naplate kao i svi budući krediti banaka koji će se davati tijekom trajanja zakona, piše Večernji list.

Kredit je odobren na 15 mjeseci, a kamata se još ne otkriva, ali je znatno manja od 9,5 posto koliko je nekada Agrokor plaćao. Posao u Agrokorovu tornju fokusiran je na stanje obveza i imovine, a trebao bi trajati šest mjeseci. Istodobno je poslano pozivno pismo konzultantima za posao restrukturiranja na tri adrese: Alvarez&Marsal, McKinsey i Alix partners. Izvanredni povjerenik obećao je dobavljačima da će učiniti sve da se obveze po regresnim mjenicama prebace na Agrokor.

Situacija nije dobra na tržištu kapitala, pa dionice već drugi dan za redom imaju snažan pad. Od petka su Agrokorove kompanije na burzi izgubile 1,1 milijardu kuna. Razlog je kao i u većini slučajeva – neizvjesnost i nepovjerenje. Lex Agrokor primjenjuje se prvi put, financijska slika Agrokora još nije jasna, a još nije niti isplaćen cijeli iznos obećanog novca. Dodatno, niti rejting-agencija Moody’s nije dala povjerenje zakonu te je smanjila Agrokorov rejting. No veći je problem nepovjerenje u upravljanju kompanijama i financijskim izvješćima. Ledo je, primjerice, u prvoj kotaciji burze, što bi trebalo značiti da su sva izvješća točna i da su u potpunosti otvoreni za javnost. Bio je to i mamac za mirovinske fondove koji su prije četiri godine kupovali dionice Leda po cijeni od oko 8000 kuna, krajem godine bila je i veća od 10.000 kuna, a sada je tek na četvrtini te cijene.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (2)
 • Funky
  Funky 11:16 13.4.2017.

  pokazuju rusi svoje pravo lice…prvo janjad a sada su krvozedni vukovi.
  nadam se da lijevi tzv. “objektivni” tisak bude nesto posteno rekao na tu temu ili ce i dalje diejliti packe plenkovicu za ukrajinu, n epitajuc sto je sada sporno kod rusa za S-300 sustav, agrokor novi kredit i slicno?

 • Setac
  Setac 9:28 13.4.2017.

  Investicijskim fondovima su jamstva bila neprihvatljiva, a mirovinskim nisu??? Smrdi, smrdi, jako smrdi

  Zanimljivo je da je u Srbiji to praksa. Primjerice, kada su se davala jamstva za Todorićev Dijamant, tada su svi dioničari koji nisu na to pristali, bili obeštećeni po fer cijeni. Tada je primjerice i jedan hrvatski investicijski fond dobio naknadu jer se nije složio da se jamstvo daje. Odnosno, ispada da srbijanski zakoni bolje štite dioničare nego hrvatski.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve