Sažeti plan nagodbe do 12. siječnja

Autor: Jadranka Dozan , 13. prosinac 2017. u 22:00
Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak / GORAN STANZL/PIXSELL

Uoči prvog drafta ponude vjerovnicima, Agrokor dao rezultate za 10. mjesec.

Usporedno s nastavkom procesa financijskog i operativnog restrukturiranja kompanija sustava Agrokor, teku i razgovori o nagodbi, a iz izvanredne uprave poručuju kako će ispoštovati rok zadan ugovorom o tzv. roll up kreditu. To znači da će se sažetak plana nagodbe, fokus koje će, kako kažu, biti “dugoročno održivi prijedlozi”, javno predstaviti do 12. siječnja.

A prema najnovijem mjesečnom izvješću povjerenika Ante Ramljaka, u međuvremenu je u listopadu zabilježeno daljnje poboljšanje ukupnog stanja sustava. Najveće pomake operativnog poslovanja listopad je donio u grupi Poljoprivrede, čija je EBITDA s 9-mjese??nih 227 milijuna kuna u listopadu povećana za čak 42 milijuna, na 269 milijuna. Za Belje, najveću kompaniju u tom segmentu, listopad je bio “najbolji mjesec za realizaciju prihoda u ovoj godini”, a u izvješću se napominje da je to rezultat stalnog povećanja prodaje stočne hrane i svinja tovljenika, čime se kompenziralo trend smanjenja cijena. Nakon rujanskih 104 milijuna kuna, prihod Belja u listopadu premašio je 130 milijuna, a uz pritom ostvarenih 22 miliuna kuna operativne dobiti EBITDA mu je s devetomjesečnih 146 milijuna (što je bio 50-postotni porast u odnosu na prethodnu godinu) porasla na 168 milijuna.

U devet ključnih kompanija poslovne grupe Prehrana, čiji je prihod premašio sedam milijardi kuna listopad je donio nešto slabiji porast EBITDA-e, za 23 milijuna kuna na nepuni 1,03 milijarde kuna 10-mjesečnog skora. Istodobno, sektor Maloprodaje i veleprodaje je nakon simboličnog plusa na kraju rujna ponovno iskazao operativni gubitak, i to 83 milijuna kuna. Pritom je Konzumov ‘plus’ s krajem listopada smanjen na 144 milijuna kuna, dok je kod ostalih tvrtke iz te divizije EBITDA i na kraju listopada negativna (Velpro centar -97 milijuna, Konzum BiH -79, Tisak -31 milijun). Niži od planiranog listopadski prihod Konzuma u kompaniji najviše pripisuju smanjenju veleprodajnog poslovanja, dok je maloprodajno bilo pod utjecajem smanjenja prosječne košarice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close