Savjetnicima od 58 do 69 mil. eura, 18,2 već isplaćeno

Autor: Suzana Varošanec , 09. studeni 2017. u 22:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Agrokora Izvanredna uprava ne očekuje više od trećine prosječnog troška u sličnim slučajevima u svijetu.

Izvor raznih nagađanja i nepoznanica o troškovima restrukturiranja Agrokora konačno je ustupio mjesto brojkama: ukupna naknada profesionalnih savjetnika angažiranih na tom postupku u ovisnosti o duljini trajanja postupka, te pod pretpostavkom uspješnog sklapanja nagodbe varira od procijenjenih oko 58 milijuna eura do 69 mil. eura.

Ključni je to podatak za vjerovnike iz pregleda zaduženja i naknada profesionalnih savjetnika u postupku izvanredne uprave koji je jučer predstavljen, jer iako trošak restrukturiranja snosi Agrokor, kako se i to i navodi, u konačnici tereti vjerovnike. No, konačni iznos ovisit će o trenutku sklapanja nagodbe, a kako ističu procijenjeni iznos je nešto manji od 1% ukupnog duga Agrokor grupe te značajno odudara u usporedbi sa sličnim primjerima u svijetu.

Iz 27 usporedivih situacija, uglavnom iz SAD-a gdje su iskustva najveća, ukupne naknade po toj osnovi kreću se od 0,8% do 19,2% ukupnog duga, a prosječno iznose 3,3%. U slučaju Agrokora, pak, očekuju se u iznosu nešto manjem od 1/3 prosjeka, s čime u vezi se napominje i da većina projekata restrukturiranja nije usporediva s Agrokorovim glede razine kompleksnosti jer "se nije odnosila na sustav, nego na samo jednu kompaniju jednostavne kapitalne strukture".

U pregledu tvrtki koje izvanredni povjerenik angažirao sukladno svojim ovlastima nalazi se 19 profesionalnih tvrtki sa 141 savjetnika uključenih u projekt. Najviše angažiranih je kod glavnih savjetnika za restrukturiranja, to znači Alixpartersa koji nastupa s više domaćih podizvođača (34 stručnjaka) te KPMG Croatie (27). Savjetnicima je do 30. rujna ukupno isplaćeno 18,2 mil eura, od čega za poslove restrukturiranja na kojima je radio 61 stručnjak 8,9 mil. eura, a na pravnim pitanjima za posao 52 savjetnika isplaćeno je 6 mil. eura. Te isplate ne odnose na obvezu plaćanja 1,5 mil. eura Alvarez & Marsalu, a ne uključuju ni troškove revizije za 2016. od 1,6 mil. eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close