Sastanak sindikata i Uprave Brodosplita bez konačnog dogovora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 18:38
Tomislav Debeljak (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Po Matošićevim riječima, nije isključeno da se sutra postigne dogovor, ali se trenutačno ne može tvrditi hoće li se to i dogoditi.

 Na današnjem sastanku predstavnika triju sindikata Brodosplita – Nezavisnog sindikata, Sindikata metealaca i Radničkog sindikata – s Upravom tog brodogradilišta nije postignut konačan dogovor o izmjenama Kolektivnog ugovora kojima bi se reguliralo i pitanje otpremnine za radnike koji će u sklopu restrukturiranja biti otpušteni iz splitskog škvera te je dogovorena da će se pregovori nastaviti i sutra, doznaje se od dopredsjednika Brodosplitovog Nezavisnog sindikata Pave Matošića.

"Na sastanku su bili i čelnici Uprave splitskog škvera Tomislav Debeljak i Darko Pappo, a na njihovu ponudu sindikalni su predstavnici imali neke pravne nedoumice i dileme te se nismo usuglasili. Dogovorili smo za sutra održavanje skupštine triju sindikata Brodosplita na koju su pozvani Debeljak i Pappo kako bi razjasnili pravne nejasnoće", izjavio je za Hinu Matošić kasno poslije podne, po završetku sastanka s Upravom Brodosplita. Dodao je kako je na današnjem sastanku s Upravom dogovoreno da se u javnosti i medijima ne iznosi sadržaj razgovora sa sastanka.

Po Matošićevim riječima, nije isključeno da se sutra postigne dogovor, ali se trenutačno ne može tvrditi hoće li se to i dogoditi. Uoči današnjeg sastanka s Upravom Brodosplita tri su sindikata tog poduzeća održala skupštinu kojoj nisu nazočili predstavnici Uprave splitskog škvera. Predstavnici sindikata i Uprave Brodosplita su početkom prošlog tjedna u Zagrebu, na sastanku s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem, dogovorili da će se u provedbi restrukturiranja poštivati odredbe Zakona o radu i KU-a, kao i pravo na sindikalno udruživanje, a sudionici sastanka su se obvezali da će se tijekom kolektivnih pregovora suzdržati od medijskih istupa.

Prema ranijim najavama vezano za iznos otpremnina, sindikati su tražili neto otpremnine od 6400 kuna po godini staža, koliko su dobili radnici brodogradilišta Kraljevica u stečaju, dok je novo vodstvo Brodosplita radnicima nudilo nešto veće otpremnine nego što je propisano Kolektivnim ugovorom, no nisu iznosili o kojem je to iznosu riječ. Kako ovih dana neslužbeno prenose neki mediji, čelništvo Brodosplita radnicima nudi 4.000 kuna otpremnine po godini staža, uz dodatak za radnike s više od 20 godina staža. Mediji špekuliraju kako je sindikatima sporan prijedlog po kojem bi gotovo svi radnici na jedan dan 'otišli' na Zavod za zapošljavanje i dobili otpremnine, a nakon toga bi se s najmanje dvije tisuće radnika potpisali novi ugovori o radu.

Po kupoprodajnom ugovoru, novi je vlasnik Brodosplita obvezan zadržati najmanje 2.000 od sadašnjih 3.300 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close