Saša Đujić: Gradonačelničku dužnost obnašat ću voloneterski

Autor: Agencija VLM , 28. ožujak 2013. u 17:01
Saša Đujić (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Pojasnio je, naime da će gradonačelničku dužnost obnašati volonterski, bez kune ikakve naknade, za razliku od mnogih gradonačelnika i načelnika

– Ako me građani Novog Vinodolskog izaberu za novog gradonačelnika, uštedjet ću milijun kuna proračunskog novca koliko porezne obveznike košta gradonačelnička plaća u četvorogodišnjem mandatu, kazao je na konferenciji za novinare kandidat SDP-a za gradonačelnika Novog Vinodolskog, saborski zastupnik Saša Đujić. Pojasnio je, naime da će gradonačelničku dužnost obnašati volonterski, bez kune ikakve naknade, za razliku od mnogih gradonačelnika i načelnika, tzv. volontera koji si na račun nekakve naknade namiću iznos plaće.

Podastro je i svoju imovinsku karticu, iako to nije zakonska obveza, jer prema njegovu mišljenju građani imaju pravo znati kakvo mu je imovinsko stanje prije stupanja na dužnost kako bi ga mogli usporediti s onim nakon četiri godine na kraju mandata. Prema kartici, Đujić živi od 14.000 kuna plaće saborskog zastupnika, ima 8.000 eura ušteđevine, 25.000 kuna vrijednu zbirku poštanskih maraka, te novi Renault fluence kojega je kupio nakon što je podigao 82.000 kuna zajma, tako da za otplatu mjesečno izdvaja 2.000 kuna. Nekretnina nema.

Dotaknuo se aktualnog gradonačelnika, predsjednika novljanskog i primorsko-goranskog HDZ-a Olega Butkovića, koji je stupanjem na snagu novog zakona o sukobu interesa trebao još 2011. godine prijaviti eventualne promjene u imovini. – On to iz nekog, samo njemu poznatog razloga do danas nije učinio, istaknuo je Đujić dodavši da su svi dužnosnici uključujući i gradonačelnike trebali prijaviti i uvjete po kojima su dobili kredite. – Zanimljivo je da upravo taj podatak nedostaje u imovinskoj kartici gradonačelnika Novog, a mene i građane zanima kako netko s prijavljenom plaćom od 13.400 kuna otplaćuje kredit od 200.000 eura, odnosno po kojim je uvjetima uopće dobio taj kredit s obzirom da mu je pretpostavljeni anuitet veći od dvije trećine plaće, rekao je S. Đujić.

O propalim investicijama (pro)govorio je tajnik novljanskog SDP-a Marko Tomljanović. Prema njemu, javnost zanima što je s pompozno najvaljenim ulaganjem u nautički centar iza kojega stoji tvrtka Mitan Handels u vlasništvu Vanje Špiljka. Objasnio je da građani naime željno očekuju raspisivanje natječaja za obećana radna mjesta, no natječaja nema, pa nema, a, kazao je Tomljanović, neće ga ni biti, jer je prema saznanjima koje ima investitor već odustao od projekta. Ukazao je na sličnost ovog projekta s projektom gradnje nautiče marine o kojemu se godinama govori, ali marine nigdje na vidiku. Tu je u igri od 2008. godine koncesionar tvrtka Nautica mare, koja od ove godine više nema čak ni jednog zaposlenog.

Prema M. Tomljanoviću sve bi bilo drukčije da se zemljište kao najznačajnija razvojna poluga prodavalo ozbiljnim ulagačima s realnim poslovnim planovima i planovima investicija, a ne špekulantima kojima je zemljište jedino trebalo da zarade u razlici cijene, kao što je to bilo s Lidlom.

Komentirajte prvi

New Report

Close