‘Sankcije zbog Jakuševca platit će građani’

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2013. u 13:22
Mihael Zmajlović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

U Zagrebu su se problemi uvijek stavljali pod tepih, a u predizbornim kampanjama lokacije su se micale iz prostornih planova, istaknuo je.

'Jakuševec nije zatvoren jer se godinama nije primjenjivao zakon. Još 2005. donesen je Plan gospodarenja otpadom, već su trebali biti izgrađeni cijeli pogoni u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a to se nije učinilo. Sankcija će biti, ali ne znam koliko su efikasne, jer će ići iz proračuna, a platit će ih građani', komentirao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović gostujući na Radio Sljemenu.

Kako piše Večernji list, kazao je kako je Čistoća već odavno trebala uvesti odvajanje otpada, a nacionalni je cilj smanjiti količinu otpada.'Rokovi nas pritišću, morali smo riješiti problem otpada do ulaska u Europsku uniju, a nismo to riješili zbog neodgovorne politike. Umjesto toga, potrošili smo stotine milijuna kuna za sanaciju odlagališta iz Fonda za zaštitu okoliša',  rekao je Zmajlović. Naglasio je da se proces izgradnje spalionice ili pogona biološkog razdvajanja otpada treba intenzivirati da bi se izgradio do 2018. godine.

'U Zagrebu su se problemi uvijek stavljali pod tepih, a u predizbornim kampanjama lokacije su se micale iz prostornih planova, što se dogodilo i 2005.', rekao je. Centri za gospodarenje otpadom već se grade u Šibeniku, Puli i Rijeci, a Zagreb i županija već se godinama sukobljavaju oko lokacije spalionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close