Sanjaju 5 mlrd. kuna prihoda i imaju listu od 15 akvizicija

Autor: Danijela Jozić / VLM , 19. prosinac 2012. u 14:19
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke

Radi se na dokapitalizaciji od 200 mil. eura, a kako je propao dogovor s fondom One Equity, oko strategije je angažiran AT Kearney.

U četvrtak, 20. prosinca, zakazana je sjednica Nadzornog odbora Podravke na kojoj bi, uz plan za 2013. godinu, trebala biti usvojena i petogodišnja strategija poslovanja kompanije.

Cilj Uprave Podravke, na čelu sa Zvonimirom Mršićem, da Podravka do 2017. godine dosegne više od pet milijardi kuna prihoda već je najavljivan proljetos, a strategija će napokon detaljnije otkriti i kako to kompanijin vodeći tim namjerava postići. Povećati prihode za skoro milijardu i pol kuna (trenutačno iznose 3,7 milijardi kuna) moguće je samo uz akvizicije, a poznato je da Podravka po tom pitanju već godinama 'šteka' i bilježi njihov blagi rast. Jučer smo o tome htjeli pitati Zvonimira Mršića, no on nam se nije javljao na telefon, a predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ-Croatia osiguranje mirovinskog fonda bio je bez komentara. Prema neslužbenim informacijama koje je dobio Poslovni dnevnik, u strategiji se navodi 15 mogućih akvizicija, uglavnom u regiji. Navodno se cilja na tvrtke koje se bave proizvodnjom dječje hrane, a na listi su i neke stare Podravkine mete poput srbijanskog Bambija. Pregovori s Bambijevim vlasnikom, investicijskom tvrtkom Salford, propali su prije nekoliko godina zbog previsoke cijene. Svojedobno je Salford tražio nevjerojatnih 200 milijuna eura, a navodno je sada cijena spuštena na 120 milijuna eura, što i dalje u Podravci ocjenjuju previsokim.

No, Bambi i dalje drže potencijalnom metom. Navodno bi se mogli obnoviti i pregovori o strateškom povezivanju s makedonskom farmaceutskom tvrtkom Alkaloid, koji su se vodili još tijekom 2011. godine.Podravkina petoljetka uključuje i dokapitalizaciju kompanije tešku barem 200 milijuna eura, upravo kako bi se mogle financirati navedene akvizicije. Kako saznajemo, strateški partner za dokapitalizaciju umalo je bio 'na stolu' na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora, no cijela je priča propala početkom prosinca. Radi se o investicijskim fondu One Equity partners (banke JP Morgan) koji je trebao Podravci keširati 100 milijuna eura dok bi još 100 milijuna eura osigurali domaći mirovinski fondovi (Erste Plavi, AZ, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen) koji imaju oko 30 posto dionica Podravke. Navodno je One Equity najviše privukao Belupo, a razlog zbog kojeg na kraju do dokapitalizacije nije došlo je što je investitor tražio preveliki utjecaj u Upravi i Nadzornom odboru. S druge strane, doznajemo da je Uprava ocijenila kako su uvjeti financiranja koje je One Equity ponudio bili sramotno loši i zaključeno je da bi Podravci bilo povoljnije da ode u banku i podigne kredit.

One Equity je relativno nepoznat domaćoj javnosti, a lani se taj fond rizičnog kapitala spominjao kao partner Agrokora za kupnju Mercatora. Po odustajanju od 'deala' sa One Equityjem prošlog tjedna u Koprivnici su osvanuli konzultanti AT Kearneyja, koji su već prijašnjih godina bili angažirani u Podravci. Naši izvori iz Podravke kažu da su konzultanti AT Kearneyja doslovce pozvani navrat-nanos kako bi se strategija uopće izradila do kraja. Osim fokusiranja na obranu Podravkinog udjela na domaćem tržištu (na Hrvatsku otpada 47,5 posto od ukupne prodaje) cilj je Uprave pojačati prodaju u Rusiji. Ona se sada kreće oko 30 milijuna eura, a plan je da se tijekom pet godina udvostruči. Iako se to čini preambiciozno, osim širenja prodaje u Rusiji razmatra se i mogućnost da se na tom tržištu pokrene i proizvodnja. Što se pak tiče plana za 2013. godinu, navodno bi prihod od prodaje trebao biti na istoj razini kao i ove godine.

Doveli ga, sad im smeta

Mirovinci protiv Zvonimira Mršića?

Još se od ljetos šuška da su predstavnici mirovinskih fondova nezadovoljni načinom na koji Zvonimir Mršić vodi Podravku, a navodno postoje i vrlo ozbiljni sukobi unutar Uprave. Ono što se spočitava Mršiću jest da je i dalje u glavi političar i gradonačelnik koji je svoje ovlasti proširio na Podravku. Mršića zanimaju samo lokalni glasovi birača, politički je emocionalan i ne razmišlja hladne glave o tome što je najbolje za Podravku, kratko nam je rekao jedan sugovornik. Da je Mršić ostao politički vrlo aktivan govori i to da ga se u nedjelju na stranačkoj konvenciji SDP-a u Koprivnici moglo vidjeti odmah u prvom redu uz premijera Zorana Milanovića.

Komentari (1)
Pogledajte sve

AT Kearney ce pomoci Podravci oko Strategije? Lijepo. Mozda bude jeftino. No, AT Kearney ima kompetencije samo za:
– supply chain management
– IT solutions

AT Kearney nikada nijednoj suvisloj firmi na svijetu nije radio na strategiji.

One Equity? One Equity Partners? Kako je Podravka uopce dosla na ideju da pregovara sa OEP? OEP zanimaju veca ulaganja sa stabilnijim Cash Flowom – Podravka nije tip firme u koju bi ulagali. Komicno ako je uopce bilo “nade” sa strane Podravke. Inace ideja o akviziciji nije u nacelu losa no podrazumjeva da Podravka zna kupovati firme tj da ima solidnog investicijskog bankara u upravi a nema. Podravka ce krene li tim putem napraviti isto sto i Pliva zadnjih godina pred istek patenta za Sumamed. Ocajnicko kupovanje intelektualnog vlasnistva i prihoda po precijenjenoj evaluaciji. I potpuni slom. Podravka za razliku od Plive ima bilancu koja je krta tako da ce razmjeri losih kupovina (ako se uopce dogode) postati brzo jasni.

New Report

Close