Sanader sklon popustiti sindikatima

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2008. u 22:00

Vlada je navodno sklona popustiti sindikatima, jer smatra kako ne bi bilo dobro izlagati se potencijalnim tužbama

Kako bi ipak ispunili obećanje o nultom deficitu i “progutali” 6-postotno povećanje plaća, u Vladi će razmisliti o drugačijim opcijama uštede u javnom sektoru, poput zamrzavanja novih zapošljavanja na mjestima koja se “isprazne” prirodnom fluktuacijom te detektiranja drugih mjesta uštede, kaže sugovornik Poslovnog dnevnika.

Svoju odluku Vlada će predstaviti u petak, kada će članovima Ekonomskog vijeća otkriti i konture budućeg proračuna. No i prije toga, gotovo nitko nije vjerovao u scenarij u kojem bi premijer Ivo Sanader zaoštrio komunikaciju sa sindikatima, u godini lokalnih izbora, u kojoj mora zatvoriti pregovaračko poglavlje 19. (Socijalna politika i zapošljavanje). Zato se već dan nakon neuspješnog završetka još jedne runde razgovora počelo govoriti o “Sanaderovom popuštanju”, a taj su dojam potkrepljivali i čelnici 15 sindikata. Neslužbeno su se hvalili da upravo na tim točkama drže premijera u šaci. “Vlada može jednostrano raskinuti kolektivni ugovor i zamrznuti plaće, ali tada neće biti socijalnog dijaloga. Ako se Vlada želi s tim suočiti, odgovornost je samo na njima”, kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Među poslodavcima malo je razumijevanja za položaj Vlade. Poslodavci su jasni u poruci kako bi premijer, “zbog želje da ne zarati sa sindikatima, mogao doći u situaciju rata sa gospodarstvom”.

Poslodavci smatraju da će time Vlada dovesti u pitanje nulti deficit. “Taj uvjet Vlada čak i formalno može zadovoljiti tražeći drugdje mjesta štednje , ali to bi značilo da ćemo u idućoj godini imati državu koja je serviser plaća i mirovina, i koja će, štedeći zanemariti druge potrebe društva” – stav je poslodavaca. Politika popuštanja samo potcrtava primarno politički profil premijera i ministara, a o uzrocima takvog njihova ponašanja, potpuno su suglasni sa sindikatima – lokalni izbori, strah od pada popularnosti, strah odštra‑jkova,pregovori s EU..“Ako se prihvati prijedlog sindikata, ukupna masa plaća u 2009. u proračunu će rasti 9,5 posto, dok bi prihodi rasli 4 do 4,5 posto. Čak i uz zadržavanje istog broja ljudi i zamrzavanje plaće, ukupna masa plaća u 2009. rasti će 2,7 posto. Ako Vlada pristane na sindikalne zahtjeve, poslat će potpuno neprihvatljivu poruku privatnom sektoru i svim državnim i javnim službama. Dovest će Ministarstvo financija u nemoguću situaciju, iako joj je zapravo ovo prilika da preuzme odgovornost i testira svoju vjerodostojnost u odnosu prema krizi i paketu mjera koje treba donijeti da bi je ublažila. Čvrst stav po pitanju politike plaća trebao je biti test na kojem će se procjenjivati i Vladina odlučnost da riješi probleme koji tek dolaze, poput, recimo brodogradnje” – kazao je Željko Lovrinčević.
(M. Klanac, K. Puškarić, S. Vujisić Sardelić)

Komentirajte prvi

New Report

Close