Korejski divovi zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2015. u 10:49
Licencirane fotografije Croatian-Korean Business Club , Foto:Croatian-Korean Business Club

Korejski izvoz u zemlje EU u 2014. godini iznosio je 39 milijardi eura, a uvoz Koreje iz EU iznosio je 42 milijarde Eura.

U hotelu Sheraton svečano je otvoren Korejsko-hrvatski poslovni forum koji se održava u Zagrebu od 29.-30. listopada u organizaciji Veleposlanstva Republike Koreje u Hrvatskoj, Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, KOTRA-e, Hrvatske gospodarske komore i uz podršku Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba.

Uz domaćine veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj.E. Suh Hyung-Wona i predsjednika europskog ureda KOTRA-e g. Kim Doo Younga, svečanosti su nazočili i imenovani veleposlanik Republike Hrvatske za Japan i Koreju g. Dražen Hrastić, pomoćnik ministra gospodarstva g. Ismar Avdagić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost g. Damir Novinić, predsjednik i glavni tajnik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba g. Zoran Horvat i g. Igor Zgrabljić, član Nadzornog odbora Agrokora g. Damir Kuštrak,, prof.dr.sc. Krešimir Ćosić, general-pukovnik u mirovini, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba g. Davor Bernardić i dr.. Svečanosti je nazočilo i 100-tinjak uglednika i predstavnika hrvatskih i korejskih tvrtki te institucija među kojima predstavnici korejskih tvrtki Samsung C&T, Daewoo, Korea Gas Corporation (KOGAS), POSCO, Korea Telecom, Doosan Heavy Industries i dr.

U svom uvodnom govoru veleposlanik Republike Koreje Nj.E. Suh Hyung-Won pozdravio je sve uzvanike i izrazio svoje zadovoljstvo s odnosima Hrvatske i Koreje posebno u području ekonomske suradnje koja je sada jedno od najvažnijih područja u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić izrazio je zadovoljstvo zbog organizacije Foruma i velikog interesa hrvatskih i korejskih kompanija. Suradnja Hrvatska i Koreje ima veliki potencijal i vjerujemo da će u godinama koje slijede naša gospodarstva biti još više povezana, rekao je Avdagić.

Predsjednik europskog ureda KOTRA-e Kim Doo Young prezentirao je podatke o gospodarskoj suradnji Koreje sa zemljama Europske unije. Korejski izvoz u zemlje EU u 2014. godini iznosio je 39 milijardi eura, a uvoz Koreje iz EU iznosio je 42 milijarde Eura. Sve to ukazuje na jaku povezanost korejskog i europskog gospodarstva što predstavlja veliku priliku za hrvatske gospodarstvenike, naglasio je Young. Korejsko-hrvatski poslovni forum nastavlja se danas s izlaganjima na temu mogućih područja zajedničke suradnje Hrvatske i Koreje, te poslovnim sastancima hrvatskih i korejskih tvrtki.

U samo dvije godine postojanja Hrvatsko-korejski poslovni klub u svoje društvo privukao je neke od najuglednijih hrvatskih kompanija i institucija poput; Agrokor koncerna, Atlantic Grupe, Vindije, Kraša, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, RIZ-Odašiljača, Jadranke d.d., Triglav osiguranja d.d. i dr., te je organizirao niz projekata od kojih je najznačajniji bio premijerni nastup hrvatskih kompanija na najvećem sajmu hrane i pića za tržišta Koreje i Japana “Seoul Food 2015”, koji se se održao u svibnju 2015. godine u Seoulu.

Uz iznimno kvalitetno i ugledno članstvo Klubu su se kao članovi Savjetodavnog odbora priključila neka od najuglednijih imena korejskog gospodardstva i javnog života i  g. Yang In-mo, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Koreji, dr. Cheong-Ho Chang, predsjednik Uprave, Sewon Cellontech, g. Chung Chong Cheon, predsjednik Uprave, Borim Group, g. Jin-Seong Hyun, direktor za međunarodne odnose, Sewon Cellontech, dr.sc. Dong-Sup Shim, dugodogišnji direktor u Ministarstvu trgovine, industrije i energije Republike Koreje g. Yong-Jin (Andreas) Jeong, dugogodišnji direktor Samsung edukacijskog i razvojnog centra i savjetnik za komunikacije pri Institutu za istraživanje komparativne povijesti i kulture, Sveučilište Hanyang, Seoul, te g. Hai-Geun Hwang, direktor Sektora medicinske opreme u Samsung Corporationu.

Komentirajte prvi

New Report

Close