Šampioni su oni koji čine sve da se turist osjeća dobro

Autor: Srđan Hebar (VLM) , 01. listopad 2017. u 22:00
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Promislimo kakva je budućnost našeg turizma i kako vidimo svoju zemlju za 10, 20 ili 30 godina, kazao je glavni urednik Večernjeg lista.

Put Večernjakove Turističke patrole, nakon mjeseci putešestvija od Buja do Iloka, preko Vira i Visa, Cavtata i Čakovca, završio je u – zadarskoj Kneževoj palači.

Nakon desetka tisuća kilometara autocesta, 53 grada koja smo obišli u posljednjih godinu dana, te više od 160 stranica turističkih reportaža, na svečanosti u gradu pobjedniku okupila se turistička elita. Najbolji od najboljih… Šampioni, svaki u svojoj kategoriji. "Večernji list dodjeljuje ovu nagradu od 1975., a osim tradicionalne ljetne Turističke patrole, krenuli smo s Kontinentalnom patrolom, ali i vratili Večernjakove zvjezdice za najbolje restorane. Proglašavam grad Varaždin pobjednikom Kontinentalne patrole" kazao je glavni urednik Dražen Klarić. 

 

53 grada

obišli su Večernjakovi reporteri tijekom protekle godine

Odriču se 'komoda' za gosta
Prvi čovjek Varaždina Ivan Čehok ponosno je primio nagradu, a glasno je iz prvog reda zapljeskao i ministar turizma Gari Cappelli. "Svaka nagrada obvezuje, pogotovo ova u konkurenciji 30 gradova na kontinentu Hrvatske. Veseli me što je Večernji list poslao sve reportere, osim na obalu, i na kontinent, gdje itekako ima turističkih potencijala. Mi 'zeleni', odnosno s kopna možemo, u suradnji s plavom Hrvatskom, dati puno našem turizmu. Učinit ćemo sve da nagradu Večernjaka dobijemo i dogodine", kazao je gradonačelnik Varaždina, a prva osoba varaždinskog turizma dodala: "Na kontinentu je teško razvijati turizam, no mi se trudimo. Ovo nam je veliko priznanje", kazala je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice. Domaćini Zadrani nestrpljivo su čekali, pljeskali Varaždincima, a zatim je nagrada za najbolju jadransku destinaciju stigla u ruke gradonačelnika. Predala ju je Andrea Borošić, predsjednica Uprave Večernjeg lista.

"Od srca vam hvala! Pratio sam iz dana u dan ljetos serijal Večernjakovih turističkih patrola jer sam želio vidjeti gdje smo u odnosu na druge, naše prijateljske, gradove. U tim sam reportažama vidio gdje smo kompetitivni, a gdje kaskamo. Biti šampion turizma prestižna je nagrada, ali na njoj trebam zahvaliti i svim sugrađanima, koji se trude, ali i odriču svog 'komoda', ne bi li se turist u Zadru osjećao dobro. Turist se ovdje još uvijek osjeća kao kod kuće, brzo se uhvati đir, ode na kavu, na pijacu, šeće sa šugamanom do plaže. Još uvijek mu, kako su reporteri Večernjeg ustvrdili, nitko ne skače po glavi. Obećajem, tako će biti i ubudućnosti", kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Pokrenuti stvari nabolje
Inicijativa Večernjeg lista, osim proglašenja najboljih, je i pokrenuti stvari nabolje. Uključiti se, pomoći da iz godine u godinu stvari krenu nabolje. Nakon dodjele nagrada, organiziran je i Hrvatski turistički kongres.

"Ove godine smo odlučili da svi zajedno sjednemo i promislimo kakva je budućnost našeg turizma. Postavlja se pitanje, koje je ključno, jesmo li dosegli maksimum što se tiče broja turizma. Ne postavlja to samo Hrvatska sebi, već cijeli niz zemalja na Mediteranu, ali i ostalih. Zadovoljan gost i zadovoljan domaćin, o tome se trebamo brinuti. Vidjeti jesmo li detektirali situaciju da su dijelovi destinacija bili prenapučeni, može li naša infrastruktura podnijeti toliki broj gostiju. Trebamo biti iskreni i pošteni, godinama smo plakali za starim brojkama, pa ih dosegli, a sad se ruše rekordi. Prihodi rastu, no razmislimo kako vidimo našu zemlju i turizam, recimo, 2037.? Moramo promišljati, ne dogodine, ne za pet, već za 10, 20 ili 30 godina" kazao je glavni urednik Večernjeg lista Klarić. Turističkih šampiona ima, okupili su se u Kneževoj palači, no i prostora za napredak. O tome se razgovaralo. Što dalje, kako bolje. Nije se samo feštalo…

Komentirajte prvi

New Report

Close