Šampion je dugopoljski pršut Smjeli

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 25. kolovoz 2019. u 21:59
Pojedemo milijun a proizvede se 350 tisuća komada pršuta/Duško Jaramaz/PIXSELL

U proteklih pet godina proizvodnja pršuta u Hrvatskoj narasla je 40 posto.

Iako trenutačna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50% potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo više od 150 milijuna kuna – kazao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u povodu 6. međunarodnog sajma pršuta u Drnišu.

Festival je na drniškoj Poljani proteklog vikenda okupio zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i 21 izlagača pršuta iz Hrvatske i regije, no samo je jedan odnio zlatnu medalju i titulu šampiona – dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja.

Potpredsjednik HGK Kovačević ističe da je pršut ključ turizma kakvome težimo, dodane vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Jer, gosti traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu. 

U Hrvatskoj se godišnje pojede od 700 tisuća do milijun komada pršuta, a proizvede tek 350 tisuća komada. U proteklih pet godina proizvodnja pršuta u Hrvatskoj narasla je 40 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close