Samo u 2017. novca iz EU kao u tri prethodne godine

Ministrica Gabrijela Žalac/Davor Višnjić/PIXSELL Ministrica Gabrijela Žalac/Davor Višnjić/PIXSELL

Na raspolaganju 2,8 milijardi eura, a vrijednost ugovorenog je 3,7 milijarde, tj. 277% je veća nego od 2014. do 2016.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je rezultate iskorištenosti europskog novca u 2017. nazvavši ih  rekordnima.

U 2017. korisnicima je na raspolaganje stavljeno 2,8 milijardi eura, što je iznos jednak ostvarenju u tri godine, između 2014. do 2016. godine. Time se iznos objavljenih natječaja popeo na 5,6 milijardi eura, što čini 52 posto od 10,5 milijardi eura ukupne alokacije Hrvatskoj u financijskoj perspektivi do 2020. godine. 

Vrijednost ugovorenih projekata na tim natječajima porasla je s 985 milijuna eura s kraja listopada 2016. godine na 3,7 milijarde eura, odnosno 277 posto tijekom prošle godine u odnosu na sve tri prethodne godine zajedno čime je ugovoreno ukupno 35 posto alokacije. Korisnicima je istodobno isplaćeno 927 milijuna eura u okviru ugovorenih projekata, za razliku od 288 milijuna eura u sve tri prethodne godine, a vrijednost ovjerenih sredstava, na temelju kojih Europska komisija vrši isplate u državni proračun, dosegnula je iznos od 800 milijuna eura, 7,5 posto alokacije.

  "Ova Vlada konačno je postigla optimalnu brzinu raspisivanja natječaja i ugovaranja projekata, no uspješnost spomenutih rezultata umanjuju velika kašnjenja u prve tri godine financijske perspektive pa su ukupne brojke i dalje niske", rekla je ministrica Žalac. Dodala je da se ulažu napori za dodatno pojednostavljivanje procedura i ubrzanje provedbe operativnih programa kako bi se sustigla ranija kašnjenja i dosegnula alokacija. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!