Samo proteklog tjedna 800 Hrvata dobilo otkaz

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2012. u 13:21
Ozren Matijašević i Vilim Ribić (PXL)

Ozren Matijašević kaže kako je samo u proteklih tjedan dana na burzi rada završilo novih 1.000 nezaposlenih osoba.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima na temu "Čačićeve investicije potiču nezaposlenost" kako unatoč nastojanjima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića u privlačenju privatnih i trasiranju javnih investicija Hrvatska i dalje gubi radna mjesta.

Matijašević je naveo kako je samo u proteklih tjedan dana na burzi rada završilo novih 1.000 nezaposlenih osoba od kojih je 800 došlo iz radnog odnosa, a prednjače osobe koje su dobile otkaze u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini.

"Pitamo Čačića gdje se to odvijaju javne investicije i gdje će se odvijati investicije čija realizacija slijedi? Koja su poduzeća angažirana u realizaciji tih investicija i koji je među njima udio hrvatskih poduzeća? Koja se oprema koristi u realizaciji investicija i koji postotak se pri tom odnosi na domaće proizvode?", zapitao je Matijašević.

Vladu je pozvao da se u cilju spašavanja domaćih radnih mjesta i gospodarstva konačno obračuna s uvoznim lobijima te uspostavi kontrolu uvoznih roba.

"Tada naši proizvođači mlijeka ne bi imali razloga za obustavu isporuku mlijeka. Njihov prosvjed u potpunosti podržavamo jer uvozimo čak 75 posto više mlijeka i mliječnih proizvoda nego što izvozimo, a uvozimo čak i mlijeko iz BiH koje, prema informacijama kojima raspolažemo, nije prethodno laboratorijski pregledano", kazao je.

Dotaknuvši se afere nadzora izlista telefonskih razgovora, Matijašević je zaključio da bez obzira kako afera završila građanima Hrvatske neće biti i dalje ništa bolje.

"I gle čuda. Najedanput su se oko te afere oglasili zajedno i predsjednik države i Vlade. Pitam što je predsjednika Republike Ivu Josipovića do sada spriječavalo i što ga spriječava da jednako gorljivo obavi svoju ustavnu obvezu kao predsjednik države s Vladom RH i premijerom Zoranom Milanoviće i kada je riječ o rastakanju gospodarstva i padu životnog standarda većine građana", zapitao je Matijašević.

Ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću poručio je da ukine uvedene vaučere za sezonske radnike u poljoprivredi jer su, kako tvrdi Matijašević, sezonski radnici ovoga ljeta zahvaljujući njima bili primorani raditi za male nadnice. Založio se da status sezonskih radnika u poljoprivredi bude sličan statusu stalnog sezonca u turističkoj djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close