‘Naš prvi klijent u Hrvatskoj je zarađivao oko 5.000 kn, u Njemačkoj će mu početna plaća biti 2.000 eura’

Autor: Marija Crnjak , 18. srpanj 2013. u 09:11
Zagrepčanin Danijel Alemu u Njemačkoj radi već 13 godina, otišao je kao medicinski tehničar, a tvrtku za posredovanje u zapošljavanju osnovao je nedavno

Potražnja za medicinarima je dugoročna. Nijemci su se u potrazi okrenuli najvećim dijelom Hrvatskoj.

Iako se hrvatski građani ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ne mogu masovno zapošljavati u Njemačkoj, od restrikcija su izuzeta neka deficitarna zanimanja, ponajprije ona u medicini, a nešto manje u ugostiteljstvu. S obzirom na to da zahvaljujući prethodnim iskustvima cijene kvalitetu obrazovanja medicinskoga kadra u Hrvatskoj, njemački su se poslodavci u potrazi okrenuli najvećim dijelom Hrvatskoj.

U tome im od prije nekoliko tjedana pomaže mladi poduzetnik Danijel Alemu, čija je tvrtka SEPL zadužena za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj. Surađuje s njemačkim i hrvatskim zavodom za zapošljavanje i brojnim poslodavcima u Bavarskoj, ali i ostatku Njemačke."Interes poslodavaca, ali i radnika, je golem. Samo bavarskim zdravstvenim ustanovama, od bolnica, patronaža do staračkih domova, hitno je potrebno 2400 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara, kojih u Njemačkoj nema dovoljno, pa su ih prisiljeni uvoziti. Naš prvi klijent u Hrvatskoj je zarađivao oko pet tisuća kuna, u Njemačkoj će mu početna plaća biti dvije tisuće eura. U lipnju smo počeli raditi i u prvih tjedan dana bez ikakve reklame, samo putem osobnih veza i preporuka, imali smo jedanaest medicinskih djelatnika iz Hrvatske koji su već ušli u proces. U ugostiteljskom sektoru imamo jednu veliku ponudu: u Hrvatskoj pronaći čak 300 radnika za potrebe jednoga globalnog lanca brze hrane", kaže Alemu, rođeni Zagrepčanin koji je trbuhom za kruhom kao medicinski tehničar u München stigao preko hrvatskog Zavoda za zapošljavanje prije 13 godina.

S obzirom na velike potrebe njemačkoga tržišta za uslugama skrbi o starijim i nemoćnim osobama, Alemu se prije godinu i pol u glavnom gradu Bavarske odlučio upustiti u poduzetničke vode. Otvorio je vlastitu ustanovu za patronažu koja sad zapošljava tri djelatnika, no uskoro planira povećati njihov broj. Uz pomoć brojnih kontakata s različitim poslodavcima u zdravstvu koji imaju golemu potrebu za radnicima, ali i drugim sektorima kao što je ugostiteljstvo, odlučio je pokrenuti tvrtku za posredovanje u zapošljavanju. Radnike spaja s poslodavcima, pokreće postupak za dobivanje radne dozvole, pomaže u osiguranju smještaja te sređuje papire za zdravstveno i mirovinsko. Provizuju za posredovanje plaća poslodavac.

"Ulaskom Hrvatske u EU procedura dobivanja radne dozvole znatno je pojednostavljena jer radnicima više ne treba boravišna dozvola, na temelju ugovora s poslodavcem pokreće se postupak za dobivanje radne dozvole koji traje od četiri do šest mjeseci. Ugovori se obično sklapaju na godinu dana uz pola godine probnog rada, no uvijek se produljuju", objašnjava Alemu. Tvrdi da su potrebe njemačkih poslodavaca tako velike i hitne da su neki poslodavci spremni progledati kroz prste i radnicima koji ne znaju njemački. Kako se predviđa da će do 2020. na jednog radno aktivnog stanovnika u Njemačkoj doći 12 umirovljenika, potrebe u sektoru skrbi i njege porast će za 40 posto. Osim u navedenim sektorima, Alemi je nešto manji interes zamijetio među inženjerima, dok je "bauštela", na koju su stanovnici bivše Jugoslavije u Njemačku išli u prošlom stoljeću, zbog niske cijene rada sad rezervirana za Rumunje i Bugare.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Citat:”Kako se predviđa da će do 2020. na jednog radno aktivnog stanovnika u Njemačkoj doći 12 umirovljenika, potrebe u sektoru skrbi i njege porast će za 40 posto.”
Ajmo sada komentatori procitajte jos 1000 puta ovo pa onda komentirajte. Dakle govori se o radnom stanovniku u podrucju skrbi, a ne opcenito, dakle jedan radni stanovnik u podrucju skrbi se brine za 12 umirovljenika u starackim domovima, dakle posto ce u sljedecim godinama mnogo ljudi koji su u mirovinama ici u staracke domove bit ce povecana potraznja za tim kadrom. Boze me oslobodi komentiranja, postali ste ko oni na petparackim portalima, koji odmah na prvu loptu ne procitavsi sadrzaj “udaraju” gdjegod stignu.

marija crnjak ipak odlucila ignorirati kritiku i ostaviti glupost u tekstu.



@razer
, ne znam kakve poslove rade vasi prijatelji ali kod mene tehnicari sa iskustvom imaju cca. 2.000,00 eura netto sto je brutto oko 3.300,00 eura (u zapadnim zemljama se isljucivo govori o brutto placama). Dobar inzinjer, sa dvije tri godine iskusvna, ima placu do 4.000,00 eura brutto, sto je negdje 2.400,00 eura netto.
Zato mi se cini malo "nategnuta" ova prica o placama, cesto na rubu "wishfull thinking".

Stvari tipa varenje, ok, mozda nije tako banalno(ali ne treba masters degree)… onda neke druge stvari, ali i prekovremeno ako treba… Znam nekog tko ej radio za DT(ali to je druga prica). Ovdje nema NIKAKVOG posla, NIKAKVOG. Ako i radite, prekovremeno se ne placa, drzava rusi cijenu s volontiranjem-to je besplatno iskoristavanje mladih s faksom, za “placu” 200eur. Nakon 1g natrag na burzu. Kazem da mladi hoce raditi, hoce, ali posla nema.

Ja se ne razumijem toliko u ova zanimanja u DE, slazem se da se reklamira svasta, treba biti oprezan, ali od necega treba poceti. Makar da netko usavrsi jezik, nije lose. Onda se uzem neki tecaj necega itd. Kazem, lakse je od tamo traziti novi posao nego odavde.

Ja osobno guram za nesto u UK, pocetne place oko 2500eur i vise neto. Svakako odlazim odavde, 1000% sigurno. Znam, vani se govori obicno o godisnjem brutu, bio sam kratko u UK i znam sve to. Ali kako zivjeti ovdje? Lijepo je doci na odmor, ali nista vise.

@razer, ne znam kakve poslove rade vasi prijatelji ali kod mene tehnicari sa iskustvom imaju cca. 2.000,00 eura netto sto je brutto oko 3.300,00 eura (u zapadnim zemljama se isljucivo govori o brutto placama). Dobar inzinjer, sa dvije tri godine iskusvna, ima placu do 4.000,00 eura brutto, sto je negdje 2.400,00 eura netto.
Zato mi se cini malo “nategnuta” ova prica o placama, cesto na rubu “wishfull thinking”.

New Report

Close