Samo 15% carine na izvoz cigareta TDR-a u Srbiju

Autor: Božica Babić , 13. svibanj 2014. u 09:46
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tvrtkama iz EU odobrena kvota od 1600 tona godišnje.

Hrvatska, odnosno Tvornica duhana Rovinj izvoz cigareta na tržište Srbije morat će od ove godine uklopiti u jedinstvenu kvotu koja iznosi 1600 tona godišnje za svih 28 članica EU.

Uvoz te količine cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna eura, bit će opterećen tek sa 15 posto carine što je iznimno povoljno s obzirom da duhanski biznis koji pušta u maloprodaju na svom tržištu Srbija tereti s carinom koja iznosi visokih 53,6 posto.  Srpski mediji ovih dana javljaju kako će novi model uvoza cigareta i ostalih duhanskih proizvoda iz članica Unije najvjerojatnije započeti u srpnju iako je dogovoren još lani u prosincu. Odbor za europske integracije Skupštine Srbije, podsjećaju, usvojio je izvješće o dodatnom protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije nakon što je Hrvatska izašla iz Cefte i pristupila u punopravno članstvo Unije.

Međutim, prijevremeni parlamentarni izbori odgodili su cijelu proceduru i još uvijek je neizvjesno hoće li nova Vlada u Beogradu do isteka svibnja zapravo parafirati dokument. Do kvote od 1600 tona godišnje, pojašnjavaju, došlo se temeljem podataka o izvozu rovinjske duhanske indsutrije na srbijansko tržište kroz posljednje trogodišnje razdoblje prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. Mediji u susjednoj državi otkrivaju i kako lokalni proizvođači do nedavno uopće nisu znali da se razgovara o povlaštenom uvozu duhanskih proizvoda iz članica EU.

Pojašnjavaju čak kako je srpska duhanska industrija potpuno nespremno dočekala ovu odluku koja će, uz golemi utjecaj sivog tržišta, nedvojbeno ostaviti negativne financijske posljedice na lokalne duhanske poduzetnike. U Tvornici duhana Rovinj jučer nismo uspjeli dobiti komentar, hoće li kvota od 1600 tona možda pripasti samo njima ili će je morati dijeliti s duhanskim tvrtkama iz ostalih članica Unije.  U duhanskom trgovanju s Bruxellesom Beograd je izborio veću izvoznu kvotu za šećer, dobili su dodatnih 1000 tona. Međutim, strahuju susjedi, zbog sporosti i srpske i europske administracije lako je moguće da će kvote za šećer prije biti ukinute.  

Komentirajte prvi

New Report

Close