SAD predložio posrednike vladi i MOL-u za Inu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 18:48
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

“I dalje potičemo obje strane da otvorena pitanja rješavaju za pregovaračkim stolom, pa i uz pomoć vanjskih posrednika”, priopćilo je veleposlanstvo Hini.

Hrvatska vlada i MOL trebali bi spor oko Ine riješiti za pregovaračkim stolom, objavilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo u Zagrebu i potvrdilo da je dvjema stranama ponudilo posrednike koji bi pomogli u rješavanju spora najvećih dioničara oko budućnosti hrvatske naftne kompanije.

"I dalje potičemo obje strane da otvorena pitanja rješavaju za pregovaračkim stolom, pa i uz pomoć vanjskih posrednika", priopćilo je veleposlanstvo Hini.

"Zato smo objema stranama dostavili popis posrednika koji bi mogli pomoći da se pregovori vode na najkonstruktivniji način", ističu u veleposlanstvu SAD-a.

Hrvatski mediji objavili su da je ministarstvo gospodarstva dostavilo američkom State Departmentu dokument s prijedlogom da Hrvatska kupi dionice Ine koje su u vlasništvu MOL-a.

Prenoseći blog američkog senatora Chrisa Murphyja koji je nedavno bio u posjetu Hrvatskoj, mediji pišu i kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da se država neće zaduživati za tri milijarde eura da bi kupila dionice Ine od MOL-a, a to je potvrdio ministar financija Boris Lalovac rekavši da nema mjesta za nova zaduživanja.

SAD smatra da su zbog geografskog položaja i članstva u EU-u Hrvatska i Mađarska prirodni gospodarski partneri.

"To uključuje suradnju u regionalnim energetskim pitanjima i vjerujemo da energetsko partnerstvo tih dviju zemalja može imati važnu ulogu za energetsku sigurnost šire regije", ističu u veleposlanstvu i dodaju da Hrvatska ima stvarnu mogućnost postati regionalno energetsko središte.

Komentirajte prvi

New Report

Close