Sabor zakonom omogućio prekogranično liječenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. lipanj 2013. u 15:23
Ilustracija

Hrvatski sabor donio je je danas novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, čime se građanima, pod određenim uvjetima, omogućuje liječenje u drugim članicama Europske unije o trošku HZZO-a

Hrvatski sabor donio je je danas novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, čime se građanima, pod određenim uvjetima, omogućuje liječenje u drugim članicama Europske unije (EU) o trošku Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Sabor je izmijenio Zakon o prijevozu u linijskom obalnom prometu, a pravo na besplatan prijevoz imat će učenici, studenti i umirovljenici te osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku.

Jednoglasno je izmijenjen Zakon o osiguranju depozita pa će država ubuduće, umjesto do 400 tisuća kuna, jamčiti za depozite do stotinu tisuća eura.

S europskim propisima usklađen je Zakon o upravnim pristojbama čime su ukinute upravne pristojbe za vize za djecu do 12 godina, učenike, studente, osobe koje u Hrvatsku dolaze zbog istraživačkih radova i predstavnike neprofitnih organizacija koji dolaze na seminare i slične događaje.

Sabor je izmijenio Zakon o javnoj nabavi pa će naručitelji ubuduće moći dobiti potvrdu iz kaznene evidencije, a ako utvrde da je ponuditelj osuđivan za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminala, davanje i primanje mita ili zloporabu položaja i ovlasti, morat će ga isključiti iz postupka nabave.

U prvom čitanju podržan je prijedlog izmjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca.

Sabor će zasjedanje nastaviti u srijedu, raspravom o konačnom prijedlogu zakona o suradnji Vlade i Sabora na europskim poslovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close