Sabor usvojio državni proračun za 2013. bez HDZ-a u sabornici

Autor: Poslovni dnevnik, Ksenija Puškarić , 04. prosinac 2012. u 22:00
Prije pregovora prosvjed zagrijavanja

Linić odbacio je prigovore, a HDZ-ovo napuštanje sabornice ocijenio je kao “neku čudnu politiku stvaranja ekscesa”.

Hrvatski sabor u utorak je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. 

Za Vladin prijedlog proračuna glasovala su 83 zastupnika vladajuće koalicije, 6 oporbenih zastupnika bilo je protiv, a isto toliko suzdržanih.Izglasavanju proračuna prethodila je burna rasprava, tijekom koje je vladajuća većina odbila sve oporbene amandmane. Među odbijenima je i onaj Kluba HDZ-a koji je tražio gotovo milijardu kuna više za Ministarstvo poljoprivrede. Nije prošao ni HDSSB-ov amandman kojim se zahtijevalo 600 milijuna kuna više za to ministarstvo, odnosno za subvencije tvrtkama i seljacima. HDZ-ovi zastupnici demonstrativno su napustili sabornicu, prosvjedujući jer Vlada "uopće nije raspravljala o oporbenim amandmanima". "Ovo je prvi puta da se u Saboru raspravlja o zastupničkim amandmanima, a da o njima nije prethodno raspravljala Vlada", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku prozvao je što tijekom stanke nije nabavio zapisnike sa Vladine sjednice u četvrtak na kojoj se, prema tvrdnjama ministra financija Slavka Linića, raspravljalo o amandmanima. To što radite dokaz je bahatosti Vlade, rekao je Šuker dodavši kako je sve ostalo "protuzakonito i silovanje demokracije".

Zahtjevu za objavom zapisnika, zbog nepoštivanja procedure, pridružio se i Klub HDSSB-a.Slavko Linić odbacio je oporbene prigovore da Vlada uopće nije raspravila njihove amandmane, a HDZ-ovo napuštanje sabornice ocijenio je kao "neku čudnu politiku stvaranja ekscesa".  "Sami su zastupnici potvrdili da smo uzeli neke njihove amandmane, pa ponašanje HDZ-a samo pokazuje neku čudnu politiku stvaranja ekscesa, neke njihove čudne istine. Dapače, ljudi koji su uvijek, uvijek prihvaćali amandamane bez odluka Vlade, sada prigovaraju Vladi koja je mijenjala Poslovnik i praksu, pa nitko od nas ne donosi nikakve odluke o prihvaćanju i odbijanju bez da o tome odluči Vlada", izjavio je Linić. Potom se priopćenjem oglasio Vladin ured za odnose s javnošću. "Netočno je da Vlada nije poštivala proceduru postupka s amandmanima drugih predlagatelja na prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu", istaknuli su u Uredu za odnose s javnošću i podsjetili da je izmjenama Poslovnika Vlade prihvaćeno da nije potrebna prethodna suglasnost Vlade u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja.

Prije pregovora prosvjed zagrijavanja

Temeljni usuglašen, ali ne sa svima

Vlada i sedam sindikata uključenih u pregovore oko novog temeljnog kolektivnog ugovora definirali su novi temeljni kolektivni ugovor i očekuje se da će do kraja tjedna potpisati taj dokument. To konkretno znači da se plaće u javnom sektoru barem zasad neće smanjivati, ali i da ove i sljedeće godine neće biti božićnice, a ukidaju se i druga materijalna prava. Četiri sindikata ni jučer nisu pokazali spremnost da na idućem sastanku s Vladom potpišu ugovor, a u organizaciji Matice hrvatskih sindikata jučer je čak održan i prosvjed na Markovu trgu protiv proračuna za 2013. godinu jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu. Čelnici sindikata ocijenili su ga "diskriminirajućim" te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close