Sabor podržao izmjenu Zakona o porezu na dohodak

Autor: Agencija VLM , 11. prosinac 2012. u 13:00
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenom Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima uveden je novi obrazac koji će zamijeniti šest postojećih.

Sve stranke podržale su danas u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima kojima se uvodi novi, jedinstveni obrazac koji će zamijeniti šest postojećih zbog efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku te obračunu doprinosa.

– Jedinstvenim obrascem prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja te ostali primici poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično. Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektroničkom obliku putem e-Porezne pa bi se tako lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola – objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac te dodao da će zahvaljujući tome razmjena podataka između tijela državne uprave – Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa – biti brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da će kvaliteta ovih izmjena ovisiti o kvaliteti primjene sustava OIB-a.

– Svako pojednostavljenje obrazaca nije ujedno i jamac pojednostavljenja postupka. Jesu li državne institucije programski spremne za 15 dana prijeći na novi sustav, posebno kada se zna da svako uvođenje novog obrasca tijekom godine stvara probleme s obzirom na to da se izvješća podnose godišnje – zanimalo je Šukera. Nansi Tireli uime Hrvatskih laburista zamjerila je što će se preispitivati izvori imovine stečene od 2005. godine.

– Zašto se retroaktivno vraća samo do 2005. godine, to sliči na primjenu zakona "tko je jamio, jamio je" – primijetila je Tireli. Dodala je, međutim, i kako se zakonskim izmjenama stvara važan alat da se sve socijalne pomoći koje netko prima stave u kontekst logike i da se vidi tko koliko ima i zašto to ima.

HNS-ov Srđan Gjurković kazao je da je potrebno naglasiti da će se izmjenama ovih zakona omogućiti da građani više ne moraju zbog određenih suglasnosti i potvrda šetati od ureda do ureda, ali i dodao kako više neće biti skrivenih primitaka pa se stišće prostor prihodima s crnog tržišta.

– Porezna će uprava za iduću godinu moći raditi povrat poreza elektroničkim putem bez gužvi i predavanja obrazaca građana – dodao je SDP-ov Igor Rađenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close